Φόβοι για νέο «Τσέρνομπιλ» στη Ρωσία μετά από νέα έκρηξη

Πανικός στους κατοίκους των πόλεων Αρχάγκελσκ και Σεβεροντβίνσκ, οι οποίοι σπεύδουν σε φαρμακεία για να προμηθευτούν ιώδιο μετά την νέα έκρηξη πυραύλου σε στρατιωτική βάση σε πεδίο δοκιμών του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα έξι.

Η ζήτηση σε σκευάσματα που περιέχουν ιώδιο έχει ενταθεί λόγω της αύξησης των επιπέδων ραδιενέργειας. Εξαντλήθηκαν όλα τα σκευάσματα από τα φαρμακεία.

Η Διεύθυνση λιμένων της δυτικής Αρκτικής απέκλεισε για έναν μήνα τη θαλάσσια περιοχή στον Κόλπο Ντβίνσκι στη Λευκή Θάλασσα. Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης λιμένων, αλλά σύμφωνα με ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού η απαγόρευση έγινε κατ’ απαίτηση των στρατιωτικών. Ναύτης του πολεμικού ναυτικού δήλωσε στην εφημερίδα ότι η απαγόρευση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή ενδέχεται να σχετίζεται με την καταστροφή του πυραύλου κατά την διάρκεια της δοκιμής.

Αυτό γίνεται επειδή το καύσιμο που περιέχει διμεθυλυδραζίνη, διαλύεται στο νερό μετά από τρεις –τέσσερις εβδομάδες σε σημείο που οι συγκεντρώσεις δεν είναι επικίνδυνες και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος να υπάρξουν περιορισμοί στην ναυσιπλοΐα.