Εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έδωσαν οι πυροσβέστες για τη φωτιά στον Υμηττό

Μεγάλη ήταν η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στον Υμηττό, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες η εικόνα από το μέτωπο είναι καλύτερη.

Η αντιμετώπιση ήταν αποτελεσματική, με εξαίρεση τις καταστροφές που υπέστησαν ορισμένα σπίτια κατοίκων στην Παιανία, ωστόσο η πυροσβεστική κέρδισε το στοίχημα να μην περάσει η φωτιά την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθυνθεί προς το δάσος της Καισαριανής.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι υπαρκτός.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως έζησε μία «κόλαση». Σημείωσε μάλιστα πως η φωτιά το βράδυ έμοιαζε ακόμη πιο τρομακτική. Υποστήριξε, δε, πως πρόκειται για εμπρησμό λέγοντας χαρακτηριστικά «Μην ψαχνόμαστε, 100% εμπρησμός».

Τα λόγια των πυροσβεστών τα πρώτα λεπτά της φωτιάς ήταν «βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα».

Τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όλοι οι κάτοικοι, ωστόσο, μιλούν για έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξήγησε γιατί επέλεξαν να μην σταλεί μήνυμα μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για την φωτιά.

Είπε οτι τα μηνύματα μέσω του 112 στέλνονται σε ακραίες καταστάσεις και στην περίπτωση του Υμηττού κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να πανικοβληθεί ο κόσμος.

Όπως είπε: «Η άμεση ενημέρωση έγινε σε επίπεδο δημάρχων. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε μήνυμα από το 112. Δεν χρειάστηκε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Το 112 αφορά ακραίες καταστάσεις και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν θα δημιουργούσαμε πανικό στον κόσμο στις 4 το πρωί. Από τη στιγμή που παρακολουθούσαμε από κοντά, πρώτα γίνονται όλα όσα πρέπει και αν για οποιοδήποτε λόγο φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, τότε ενεργοποιείται το 112».