Με μεγάλη επιτυχία το 40ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, τηρώντας την παράδοση, πραγματοποιήθηκε και φέτος το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στον «Γυφτόκαμπο», το διήμερο 2 & 3 Αυγούστου.

Ad - Διαφήμιση

Οι Σαρακατσαναίοι είναι φυλή με ιδιόμορφο πολιτισμό, που εμπεριέχει ήθη και έθιμα χιλιετιών. Η εργατικότητα και η ειλικρίνεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Οι Σαρακατσάνοι μπορούσαν να προβλέψουν τον καιρό, γνώριζαν την ώρα χωρίς να χρησιμοποιούν ρολόι και έκαναν μαντείες εξετάζοντας τα πλευρά του σφαγίου. Η πίστη στο Θεό και η τήρηση των κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα.

Το φετινό αντάμωμα, που ήταν το 40ο τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Τους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου Κων/νος Τάγκας, σημειώνοντας ότι «οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου και της Ελλάδος νιώθουν σήμερα ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, καθώς συμμετέχουν και γιορτάζουν το αντάμωμα αυτό που από τα πρώτα χρόνια έχει προσλάβει πανελλήνια εμβέλεια και αποτελεί κυψέλη της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Το αντάμωμά μας, πρόσθεσε ο κ. Τάγκας,  δεν είναι ένα απλό γλέντι, αλλά φέρνει στο κέντρο την παράδοση, τις διαπολιτισμικές μας σχέσεις και τη σχέση μας με το περιβάλλον. Η Σαρακατσάνικη στάνη δεν φιλοξενεί μόνο το αντάμωμα, λειτουργεί όλο το χρόνο και αποτελεί τη ζώσα παράδοση και την εστία όλων των Σαρακατσαναίων, υπηρετεί τη μνήμη και αντιστέκεται στη λήθη. Βασική μας επιδίωξη είναι η συμμετοχή όλων, ιδίως των νέων, ώστε να γίνουμε ένας δυνατός, εύρωστος και πολυπληθής σύλλογος».

Μετά τους χαιρετισμούς οι επίσημοι προσκεκλημένοι έσυραν το χορό και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Συμμετείχαν χορευτικοί σύλλογοι από πολλά μέρη της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής με παραδοσιακές φορεσιές. Ο κόσμος χόρεψε και τραγούδησε με συγκίνηση μέχρι τις πρωινές ώρες νιώθοντας υπερήφανος που συμμετείχε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της παράδοσης και της λεβεντιάς.

Στον χώρο έχουν στηθεί  καλύβες που σηματοδοτούν τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των Σαρακατσάνων, ένα εκκλησάκι και ένα μουσείο με έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων. Οι καλύβες -κονάκια, όπως λέγονται στην ντόπια διάλεκτο- είναι στρογγυλές, καταλήγουν σε κωνικό θόλο στην κορυφή και κατασκευάζονται από λεπτά καλάμια και ξύλο φράξου. Μέσα σε αυτές μπορεί κανείς να δει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αργαλειούς, ενώ στο κέντρο του ιδιότυπου οικισμού ξεχωρίζει το δασκαλοκάλυβο, όπου τα παιδιά μάθαιναν γράμματα από τους δασκάλους, τους οποίους πλήρωναν οι γονείς τους.

Συγχραρητήρια για τη διοργάνωση και ας ευχηθούμε να μη σβήσουν ποτέ οι παραδόσεις μας!