Εγκαίνια-εξπρές στο τζαμί του Βοτανικού

Επισήμως άνοιξε εχθές το Ισλαμικό Τέμενος των Αθηνών, παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου. Έγιναν τα εγκαίνια στο ισλαμικό Τέμενος στον Βοτανικό χωρίς να έχει αποπερατωθεί.

Ad - Διαφήμιση

Δεν ήταν να εγκαινιαστεί τώρα το τζαμί αλλά κατόπιν αφόρητων πιέσεων από τις πρεσβείες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας καθώς φοβήθηκαν πως θα υπάρχει καθυστέρηση αν αλλάξει η κυβέρνηση αποφασίσε η κυβέρνηση να προχωρήσει στα άμεσα εγκαίνια.

Στη ΝΔ πάλι ανακουφίστηκαν καθώς δεν θα δεχτούν αυτοί το πολιτικό κόστος. Το θέμα της ανέγερσης του τζαμιού ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΝΔ από την τότε υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου.

Η τελετή εγκαινίασης του ναού στην περιοχή του Βοτανικού, έγινε όπως είχε προγραμματιστεί, με δεκάδες μουσουλμάνους της πρωτεύουσας αλλά και φορείς της Πολιτείας να παρίστανται.

Το Τέμενος θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ιμάμης, με την απαιτούμενη υπουργική απόφαση να εκκρεμεί.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας: «Το τέμενος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλει το ελληνικό κράτος. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον να έρθει, ακόμα και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία του τζαμιού. Η δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε επιτέλους πράξη. Η Αθήνα έχει επιτέλους έναν χώρο προσευχής για τους πολίτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους επισκέπτες μουσουλμάνος. Το δικαίωμα κάποιου να πιστεύει δεν εξαρτάται από το πως βρέθηκε κάνεις στη χώρα μας. Όπως και το να πάει στο σχολείο και το νοσοκομείο. Είναι αδιαπραγμάτευτη ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να επηρεάσει τους νέους. Οι φασίστες και οι ρατσιστές προσπάθησαν να στενεψουν τους ορίζοντες και να προβάλουν ένα μελλον που χωρούν μόνο οι ίδιοι. Αυτή τη μάχη την έχασαν και στη Βουλή και την κοινωνία. Η Ελλάδα δεν ξέχασε την ιστορία της. Για την κυβέρνησή μας η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων αποτελεί τεράστιο πλούτο. Από τη στιγμή που είναι ένα δημόσιο τζάμι θα λειτουργήσει σαν δημόσιο. Εξασφαλίζει η διαφάνεια και η βιωσιμότητα του. Ελπίζουμε ότι η πρώτη προσευχή από τον ιμάμη θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Στον ορίζοντα φαίνεται η Ακρόπολη, ένα από τα πολλά σύμβολα που κληρονομήσαμε. Από τη μια πλευρά του τζαμιού υπάρχει η Ιερά Οδός που βάδιζαν οι αρχαίοι προσκυνητές για να πάνε στα Ελευσίνια μυστήρια. Εδώ στο κέντρο της πόλης και όχι κάπου απόμερα, επέλεξε η Ελληνική πολιτεία να χτίσει το τζάμι. Και αυτό είναι συμβολικό».

Επιπλέον, ο κ. Γαβρόγλου δεν παρέλειψε να εξάρει την συνεισφορά στο ζήτημα της προκατόχου του Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία, όπως τόνισε, ήδη από το 2006 εισηγήθηκε τον νόμο που θα άνοιγε τον δρόμο στη δημιουργία του τεμένους.

«Γνωρίζουμε ότι στην Αθήνα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το νεκροταφείο μουσουλμάνων. Στο Σχιστό η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει 10 στρέμματα αλλά οι δικαστικές διαμάχες έχουν τραβήξει. Το θέμα το γνωρίζουμε και πρέπει να επιλυθεί. Αυτό είναι ένα στοιχείο αυτοκριτικής εκ μέρους μας», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο ιμάμης του τεμένους υπογράμμισε: «Θέλω να ευχαριστήσουμε τον Αλλάχ που επιτέλους το τζάμι είναι γεγονός. Περιμέναμε πολλά χρόνια. Θα κάνουμε τις προσευχές μας και τις γιορτές μας εδώ. Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία της ειρήνης της αδερφότητας και της ενότητας. Δεν ξεχωρίζει κανένας.

Σε ένα σημείο στο Κοράνι, ο Αλλαχ λέει ‘Λαέ σας έχω δημιουργήσει από ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Και σας έχω φτιάξει σαν ομάδα. Σαν λαό. Για να γνωριστείτε μεταξύ σας. Ο καλύτερος για τον Αλλαχ είναι αυτός που προσφέρει στην ανθρωπότητα’.

Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που μας δέχτηκε σαν Έλληνες πολίτες και μουσουλμάνους. Και ευχαριστώ το κράτος που μας βοήθησε για να υπάρχει αυτός ο χώρος».