Συνέντευξη με τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Κύριε Παπαδόπουλε τι σας έκανε να στηρίξετε την «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Καλαντώνη;

Ad - Διαφήμιση

Η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» είναι η Δημοτική Παράταξη, η οποία δημιουργήθηκε από την συμμετοχή της Δημοτικής Συμμαχίας Πολιτών Περιστερίου «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» την οποία και εκπροσωπώ και από πρωτοβουλία πολιτών της πόλης μας. Προερχόμενοι από διάφορες ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες αλλά με κοινή συνισταμένη την αγάπη μας για το Περιστέρι και τον άνθρωπο, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για μια αυτοδιοικητική συμμαχία, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, με νέο ύφος και ήθος και μακριά από καθεστωτικές νοοτροπίες, καθώς πιστεύω στη δύναμη της συνεργασίας σε μια κοινή βάση αρχών, πολιτικού πλαισίου και συναντίληψης σε κοινούς στόχους. Υπερασπιζόμενος λοιπόν, το νέο και το διαφορετικό και πιστός στις αξίες και τις ιδέες μου θεωρώ πως η πολυσυλλεκτικότητα τόσο σε επίπεδο ιδεών και απόψεων όσο και σε επίπεδο ανθρώπων μας φέρνει πιο κοντά στην λύση των προβλημάτων και μας πάει ένα βήμα μπροστά, προς την εξέλιξη και την αλλαγή.

 Η εμπειρία σας τόσα χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση κι όχι μόνο τι σας δίδαξε για τα τοπικά δρώμενα στον Δήμο Περιστερίου;

 Καταρχάς η ανάγκη και η θέληση που έχω ως άνθρωπος να συμμετέχω στα «κοινά» σε καμία περίπτωση δε θα με κάνουν επαγγελματία πολιτικό. Όσο μπορώ και όσο συνεχίζει να ακούγεται η φωνή μου θα παλεύω για την πόλη που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Έχοντας ως αρχές μου την αλληλεγγύη, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, την αλληλοϋποστήριξη, την ισότητα και την αλληλοβοήθεια, ως μέρος της αντιπολίτευσης έδωσα αρκετές μάχες σε δημοτικά συμβούλια και όχι μόνο, ενάντια στην τακτική της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη απολυταρχική, καθεστωτική πολιτική τακτική. Όμως, η τέχνη της πολιτικής δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας. Η τέχνη της πολιτικής δεν είναι ούτε η απόκρυψη του προβλήματος, ούτε η δημιουργία του, ούτε η δήθεν εύρεση δήθεν λύσης. Ο ουσιαστικός ρόλος της πολιτικής είναι η πράξη, το να είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο ιδανικό κάνοντας το εφικτό.

 Πώς βλέπετε τη «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» ;

 Η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» είναι το σύνολο των προσώπων και των ιδεών που την απαρτίζουν με μοναδικό στόχο την πόλη μας και τον Δημότη. Δεν δρα κάτω από κομματικά στεγανά και επιρροές, ούτε πρόκειται να δράσει βάσει συμφερόντων. Είναι σίγουρα κάτι φρέσκο, νέο και διαφορετικό στα έως τώρα πολιτικά δεδομένα της πόλης αφού συνδέει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων προερχόμενων από διάφορες ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες. Σίγουρα είναι μακριά από το τετριμμένο και ακόμα πιο μακριά από οποιαδήποτε μορφή καθεστωτικής πολιτικής. Ο συνδυασμός ετερόκλητων δυνάμεων θα μας φέρει πιο κοντά στην λύση των προβλημάτων και στην δημιουργία μιας πιο ανθρωποκεντρικής αντίληψης και προσέγγισης στα δημοτικά τοπικά δρώμενα. 

Τι είναι για εσάς η κάθοδος του νέου υποψηφίου κ. Καλαντώνη σ’ αυτές τις εκλογές;

Για μένα η συμμετοχή  των περισσοτέρων  υποψηφίων της παράταξής μας , καθώς και του υποψηφίου Δημάρχου, ο οποίος εκπροσωπεί τη Νέα Πορεία, σηματοδοτεί κάτι νέο. Θα έλεγα πως είναι μια μορφή καινοτομίας  απέναντι στα υπάρχοντα μονοδιάστατα πολιτικά δεδομένα της πόλης μας και σίγουρα θα αποτελέσει τον αρωγό στην διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού, το οποίο θα απαρτίζεται από την συνένωση και συνεργασία ατόμων από όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου. Επίσης, σηματοδοτεί την ανάγκη για δημιουργία, αλληλεγγύη, στήριξη αλλά και τον προβληματισμό και τον αγώνα για εξέλιξη, ανάπτυξη και αλλαγή.

 Θα μπορούσατε να μας σκιαγραφήσετε και τις άλλες παρατάξεις του Δήμου μας;

 Σίγουρα δεν θα ήθελα να κρίνω οποιαδήποτε παράταξη μιας και δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης και ούτε αυτός είναι ο στόχος της συμμετοχής μας στις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά η κυριότερη διαφορά μας με τις περισσότερες παρατάξεις είναι η κομματική εξάρτηση. Καταρχάς δηλώνω ότι δεν είμαι κατά των κομμάτων διότι πιστεύω ότι χωρίς αυτά δεν θα λειτουργούσε ο θεσμός της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Εκτιμώ όμως ότι συχνά η κεντρική πολιτική σκηνή προσπαθεί με λάθος τρόπο να ασκήσει επιρροή στην τοπική αυτοδιοίκηση με γνώμονα μόνο το κομματικό συμφέρον και κέρδος παρά την επίλυση προβλημάτων απ όπου κι αν δημιουργούνται αυτά.   Εμείς από την αρχή μαζί με τον Γιάννη Καλαντώνη και άλλους συνεργάτες , διασφαλίσαμε τον ανεξάρτητο και αδέσμευτο χαρακτήρα μας. Ήδη όλοι οι θεσμοί περνούν κρίση και η δημοκρατία δοκιμάζεται σκληρά. Αν δεν υπάρξουν συνεργασίες ανεξάρτητων ανθρώπων που κινούνται μόνο από το κοινό συμφέρον για την πόλη τους κι αφήσουμε τα κόμματα να γίνουν ρυθμιστές των παρατάξεων, θα δούμε και στις κοινωνίες μας, ακριβώς ό,τι βλέπουμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Βαθιά κρίση, απαξίωση, αναξιοπιστία, αδιαφορία, καχυποψία κι εν τέλει σήψη και κατάρρευση.

 Στην περίπτωση που ο Γιάννης Καλαντωνης δεν κερδίσει τις εκλογές στον Δήμο σκοπεύετε να συνεχίσετε τον αγώνα σας για την επόμενη τετραετία;

 Στις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι , χαμένος θεωρείται αυτός που θα σταματήσει να ασχολείται με τα «κοινά» επειδή απλά δεν εκλέχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Άσχημη εικόνα επίσης  είναι και το γεγονός που βιώνουμε εδώ και περίπου 4 χρόνια, γινόταν και παλαιότερα, που εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν παρευρίσκονται  στα δημοτικά συμβούλια.  Υποχρέωσή μας είναι να ασχολούμαστε με τα «κοινά», ανεξαρτήτα από το αποτέλεσμα των εκλογών και  να συνεχίζουμε  να μαχόμαστε  και να παλεύουμε για την κοινωνία που επιδιώκουμε. Σε ό,τι αφορά τα «κοινά» που πολύς λόγος γίνεται γι αυτά διαχρονικά , επιβάλλεται να μπούμε στην ουσία του πράγματος με δυο τρεις ερωτήσεις απευθυνόμενες στον εαυτό μας. Τι είναι τα «κοινά» ; Δεν είναι η ζωή μας , η καθημερινότητά μας, όλες οι προδιαγραφές γραπτές ή άγραφες ; Δεν είναι η ποιότητα της ζωής της πόλης μας στην οποία ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας; Θ’ απαντήσω μ’ ένα ρητορικό ερώτημα λοιπόν. Πώς μπορεί ένας συνειδητός άνθρωπος να μην είναι ενεργός πολίτης και να μην ενδιαφέρεται για τα «κοινά» ; Η πόλη μας δεν είναι όπως η οικογένειά μας σε μια ευρύτερη κλίμακα; Αυτός που θ’ αδιαφορήσει για την οικογένειά του, με την ίδια λογική διαδρομή , θ ‘ αδιαφορήσει και για την πόλη του. Το παράδοξο δεν είναι , πως ενεργά συμμετέχει κάποιος στα «κοινά» , αλλά πως μπορεί να μην συμμετέχει. Επίσης, πιστεύω πως ο εκάστοτε  Δήμαρχος, πρέπει να λειτουργεί ως το  εκτελεστικό όργανο των δημοτών τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Είναι υπεύθυνος να ακούει και να βοηθάει τους δημότες, όχι να παίρνει αυθαίρετα αποφασίσεις χωρίς να τον νοιάζει η γνώμη των κατοίκων αυτής της πόλης. Οφείλει να πράττει με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των κατοίκων και την ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης. Δεν είναι ο ρόλος του να φωτογραφίζεται με την πρώτη ευκαιρία και να νοιάζεται μονάχα για το θεαθήναι, αλλά να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τον πολίτη. Να είναι αλληλέγγυος, να στηρίζονται πάνω του οι δημότες κι όχι να εξαρτώνται από αυτόν και να έχουν όλα την μορφή της φιλανθρωπίας. Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεται τη διαφορά της αλληλεγγύης από την φιλανθρωπία.

Αυτά φυσικά ισχύουν για οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να ασχοληθεί με τα «κοινά», όχι μονάχα για τον Δήμαρχο της πόλης. Ως άνθρωπος δεν έχω μάθει να τα παρατάω ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οπότε δεν θα σταματήσω να υπηρετώ ό,τι θεωρώ δίκαιο και σωστό για τη κοινωνία και  γι αυτούς τους ανθρώπους  την επόμενη ημέρα.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη

ΝΕΑ Πορεία για το Περιστέρι μας

Υποψήφιος Δήμαρχος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΝΤΩΝΗΣ