Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Πιεστική η ανάγκη για ρευστότητα στους μικρομεσαίους»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολίασε το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ad - Διαφήμιση

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών παρακολουθεί με ενδιαφέρον και καταγράφει την έντονη κινητικότητα, που αναπτύσσεται εσχάτως, όσον αφορά στη θεσμοθέτηση μέτρων και στην ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Με αυτήν τη λογική, το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που εμπεριέχει και διατάξεις για τους μικρομεσαίους, χαρακτηρίζεται κατ’ αρχήν ως καλοδεχούμενο. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να διατυπώσουμε τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις μας.
Στην «καρδιά» αυτού το νομοσχεδίου, προβλέπεται η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, στους τομείς της βιομηχανίας, της πληροφορικής, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το καλό νέο είναι ότι αυτή η ενίσχυση για τις λειτουργικές δαπάνες, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10.000 ευρώ και φτάνει ως τις 200.000 ευρώ. Το κακό νέο είναι ότι το διαθέσιμο κονδύλι από το ΠΔΕ, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και είναι προφανές ότι σε μια περίοδο έλλειψης επαρκούς ρευστότητας, αυτό το ποσό δεν επαρκεί.
Όσον αφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, αν και είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς τις στοχεύσεις, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της, προκαλεί ικανοποίηση ότι το εγχείρημα στηρίζεται στη λογική του ότι θα πατήσει στα χνάρια της διεθνούς πρακτικής ήτοι θα απευθύνεται κατά 92% σε πολύ μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψει το «κενό» χρηματοδότησης από τις ιδιωτικές τράπεζες.
Από την άλλη, το στοίχημα για την ίδια την Τράπεζα και πολύ περισσότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα κερδηθεί υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στο κατά πόσο θα μπορέσει να συντονίσει αποτελεσματικά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο κατά πόσο θα κατευθύνει αυτά τα δάνεια σε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις έτσι ώστε να μη γίνει νέα «δεξαμενή» προβληματικών δανείων και βέβαια στο κατά πόσο θα λειτουργήσει μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις».