Εικόνα εγκατάλειψης στο «Σωτηρία»

Εικόνα εγκατάλειψης επικρατεί στο νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”. Χωρίς προσωπικό, με μειωμένες τις οργανικές θέσεις -γεγονός που οδηγεί σε κλείσιμο κλινικών

Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΙΝΑΠ, η εξουθένωση του προσωπικού έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια στο νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”, την ώρα που έγγραφα διευθυντών στη Διοίκηση και την Α’ΔΥΠΕ αποδεικνύουν, όπως λένε οι γιατροί, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου έχει γίνει οριακή και επικίνδυνη, με άμεσες επιπτώσεις στους ασθενείς.

Ad - Διαφήμιση

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, καταγγέλει: “Είναι απελπιστική η κατάσταση και σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχουν καθόλου ειδικευόμενοι στο νοσοκομείο “Η Σωτηρία”. Οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, όταν δεν υπάρχει προσωπικό. Οι ειδικευόμενοι προσφέρουν το πιο σημαντικό έργο μέσα στο νοσοκομείο. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και το Σωτηρία είναι ένα νοσοκομείο που προσφέρει, γιατί είναι νοσοκομείο αιχμής στα πνευμονολογικά νοσήματα. Δεν έχουμε πολλά νοσοκομεία με πνευμονολογικές κλινικές, είναι δύο-τρία όλα όλα. Υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των ασθενών. Μέχρι το 2013 το νοσοκομείο διέθετε περίπου 450 κλίνες ανεπτυγμένες σε 12 Πνευμονολογικές κλινικές. Με τη συνολική υποβάθμιση του νοσοκομείου -μετά τις συγχωνεύσεις και μέχρι σήμερα- έχουν μειωθεί κατά 150! Μόνο τον τελευταίο χρόνο «χάθηκαν» 70 κλίνες, σύμφωνα με τους γιατρούς. Αποτέλεσμα: ράντζα στους διαδρόμους, άρρωστοι σε διασπορά ή ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού να νοσηλεύονται μαζί με καρδιολογικούς. Οσο για τις αναμονές στα τακτικά ραντεβού; Οπως επισημαίνει η κα.Παγώνη, “Εκεί κι αν είναι άσχημη κατάσταση. ‘Οταν δεν έχει προσωπικό είναι φυσικό όλα τα ραντεβού να πάνε πίσω”, λέει.

Οι πνευμονολογικές κλινικές από 12 έχουν μειωθεί στις 9 και δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. Υπήρξε δηλαδή, σύμφωνα με τους γιατρούς, απόλυτη κατάργηση 3 κλινικών και 150 κλινών. Αυτό συνέβη καθώς, από τις 115 οργανικές θέσεις ειδικευομένων γιατρών που προβλέπονταν στην πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου, σήμερα υπηρετούν μόλις 35 ειδικευόμενοι με κανονική θητεία και λίγοι ακόμη που είναι σε παράταση, των οποίων η θητεία λήγει σε λίγο καιρό. Δεκάδες είναι οι κενές θέσεις σε ειδικευόμενους γιατρούς πνευμονολόγους, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού.