Σε ομηρία πολίτες και αθλητικοί σύλλογοι που αγαπούν το Πάρκο Τρίτση με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Ιλίου

Γράφει ο Δημήτρης Αλατάς

Ad - Διαφήμιση

Επιχειρηματίας Digital Marketing

 

Από μόνο του το θέαμα μιας αλαζονικής παρουσίας και γεμάτης έπαρσης συμπεριφοράς ενός δημάρχου συνοδεία της παράταξής του μόνο αισθήματα θλίψης μπορεί να προκαλέσει. Όταν όμως ή έπαρση συναντά την κτητικότητα και επιστρατεύει την παραπληροφόρηση για την προάσπιση δήθεν συμφερόντων, τότε το αποτέλεσμα προκαλεί μόνο ζημιά!

Πρώτα από όλα σε όλους εμάς, τους ίδιους τους δημότες Ιλίου.

Και Πώς;

1. Απέχοντας από την θέση της στο Δ.Σ του φορέα του Πάρκου Τρίτση, θέση στην οποία έχει υποχρέωση η παρούσα δημοτική αρχή Ιλίου προς τους δημότες της να παρίσταται, για την διασφάλιση των πραγματικών και νόμιμων συμφερόντων του Δήμου μας αλλά και της συνεργασίας για την σωστή λειτουργία του.

2. Με την πλήρης απουσία ενημέρωσης [προς τους δημότες] των εξελίξεων περί ιδιοκτησίας που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στο Πάρκο σε νομικό και θεσμικό – ρυθμιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγνοια στους πολίτες για τον νέο φορέα και του, ποιοι είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία του.

3. Δημιουργώντας η ίδια η δημοτική αρχή “συνθήκες” ομηρίας στους αθλητικούς συλλόγους του πάρκου, μη αποδεχόμενη την πράξη παραχώρησης των υπαρχόντων αθλητικών χώρων – γηπέδων. Όπως διαπίστωσα παρακολουθώντας τα πρακτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/11/2017 ο κ. Δήμαρχος εισηγήθηκε την καταψήφιση της συνεργασίας με το Φορέα Διοίκησης του Πάρκου για την παραχώρηση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων.

4. Καλλιεργώντας τεχνητή “έχθρα” στους πολίτες ως προς τον φορέα διαχείρισης, επικαλούμενη ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος των προβλημάτων.

5. Σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο, από το να επιτευχθεί ή ολοκλήρωση (σε συνεργασία με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς και τους όμορους Δήμους) της ανάπλασης και αξιοποίησης του πάρκου.

Τα γεγονότα

Το Σάββατο 30.03.2019, αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον», αποτελούμενη από τον επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο Ιλίου, Κώστα Κάβουρα, τον Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου Σούλη Τσακανίκα και τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο Ιλίου και τ. Αντιδήμαρχο Βαγγέλη Αυγουλά, παρευρέθηκαν στο χώρο της Οθωνικής Αυλής του Πάρκου Τρίτση, ανταποκρινόμενη στο δημόσιο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης προς δημότες, φορείς, αθλητικά σωματεία και αθλητές του Δήμου Ιλίου, για εκδήλωση / συζήτηση με θέμα την εξέλιξη και ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων στο Πάρκο Τρίτση και σκοπό να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για τα έως τώρα πεπραγμένα της Διοίκησης.

Στην ανακαινισμένη, μόλις πριν μερικές εβδομάδας, Οθωνική Αυλή, παρουσία δεκάδων πολιτών, αθλητών, του κ. Δημάρχου, των κ. Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος, Γιάννης Πολύζος, η Γενική Διευθύντρια, Παρασκευή Γλένη, ο Ταμίας, Παναγιώτης Τσαρμπόπουλος και το μέλος Θοδωρής Κουτσοθοδωρής ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης σε ότι αφορά τα ζητήματα του αθλητισμού στο Πάρκο. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Φορέα, αφού προέβησαν σε έναν αναλυτικό απολογισμό του έργου που έχει ολοκληρωθεί στο Πάρκο και ενημέρωσαν για την πρόθεση του να ενισχύσει τις αθλητικές δραστηριότητες με έμφαση στη ποδηλασία και το τρέξιμο και για το λόγο αυτό έχει ήδη προχωρήσει στην δημιουργία κατάλληλων διαδρομών άθλησης. Επιπλέον ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την πρόθεση του Φορέα να τοποθετήσουν στους χώρους εντός του Πάρκου όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και ότι σχεδιάζει διαδρομές πρόσβασης για ανθρώπους με αναπηρία στο πάρκο, σε πλήρη διαβούλευση με πολίτες και φορείς αναπήρων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του έργου. Ζήτησαν, επίσης, τη συνδρομή όλων για τη διοργάνωση αθλητικών δρώμενων το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Πολύζος διευκρίνισε για ακόμα μια φορά πως ο φορέας δεν θέλει να κάνει διαχείριση των υπαρχόντων αθλητικών χωρών, γι’ αυτό και είναι ανοιχτή η Πράξη Παραχώρησης προς τον Δήμο Ιλίου.

Σε ότι αφορά τον ελεύθερο χώρο έμπροσθεν των γηπέδων η τοποθέτηση του Προέδρου ήταν απολύτως σαφής για την χωροθέτηση συγκεκριμένου, με προδιαγραφές, χώρου για την πρόσβαση και στάθμευση των αναγκαίων οχημάτων στο χώρο (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα, πούλμαν, αυτοκίνητα γονέων) και την εμφατική τοποθέτηση του Φορέα για διαφύλαξη του Πάρκου, των κοινόχρηστων πράσινων χώρων και ότι πιθανές μελλοντικές εγκαταστάσεις εκεί, εφόσον επιλυθούν τα όποια ζητήματα νομιμότητας του χώρου, θα είναι ήπιες, υπαίθριες και θα διασφαλίζεται η χρήση τους για όλους τους δημότες του Ιλίου και τους επισκέπτες του Πάρκου.

Συμπεράσματα

Όντας παρόν και εγώ εκεί, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου αλλά και ως λάτρης του μητροπολιτικού πάρκου μας, πραγματικά αιφνιδιάστηκα, παρατηρώντας για πρώτη φορά τη συμπεριφορά του Δημάρχου Ιλίου, ο οποίος επέλεξε να προβοκάρει αυτή την συζήτηση / εκδήλωση του Φορέα. Κουνώντας το δάκτυλο, επιτέλεσε ένα λαϊκίστικο σόου άλλων εποχών, διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενα του κ. Πολύζου και αποχωρώντας μέσα στην έπαρση, απαιτώντας μάλιστα να τον ακολουθήσει μέρος των παρευρισκόμενων. Δυστυχώς για τον ίδιο, η πρόσκληση του για αποχώρηση βρήκε «ευήκοα ώτα» μόνο στα μέλη της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους νέους, στο ψηφοδέλτιο, υποψήφιους δημοτικούς του συμβούλους.

Παρακολουθώντας λοιπόν τις προσπάθειες επανεκλογής της παράταξης του Δημάρχου, καταλήγω λέγοντας ότι τα θέατρα σκιών πρέπει να τα συναντάμε μόνο στις πολιτιστικές δράσεις και όχι σε κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας μας.

Θεωρώ ότι ειδικά για το Πάρκο Τρίτση είναι άμεση υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής με σειρά κρισιμότητας να:

1. Αποδεχθεί και να υπογράψει την ήδη υπάρχουσα πράξη παραχώρησης από τον Φορέα προς τον Δήμο Ιλίου για τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε οι σύλλογοι να λειτουργούν με τυπική νομιμότητα εντός αυτών. Η άρνηση της Διοίκησης να αποδεχτεί την Πράξη Παραχώρησης έχει ως αποτέλεσμα οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις να παραμένουν αίολες, τα προβλήματα των υποδομών τους να γιγαντώνονται και ο Δήμος Ιλίου να χάνει την δυνατότητα ένταξής τους προς χρηματοδότηση για την αναβάθμισή τους.

2. Καλύψει άμεσα την θέση της στο Δ.Σ του φορέα και να αναλάβει τις ευθύνες τις για το διάστημα που απείχε.

3. Σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια της ή τη σιγή ιχθύος όποτε κρίνει ότι την εξυπηρετεί και να ενημερώσει όλους τους δημότες και τους ενδιαφερόμενους συλλόγους για το παρόν νομικό καθεστώς του πάρκου με την κατάλληλη τεκμηρίωση και σοβαρότητα.