“Φρένο” στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά από την UNESCO:

Καμία αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρορομιάς δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την UNESCO. Αυτό διαμηνύουν αξιωματούχοι του οργανισμού, βάζοντας “πάγο” στις νέες “κορώνες” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απειλεί να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ad - Διαφήμιση

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή», δήλωσε σχετικά με το θέμα αξιωματούχος της UNESCO στην τουρκική υπηρεσία του Sputnik.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε προ ημερών να αλλάξει το καθεστώς μουσείου που έχει η Αγιά Σοφιά προκειμένου να μετατραπεί σε τέμενος, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας συνιστά προσβολή όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, αλλά κτήμα της ανθρωπότητας.