Συνέντευξη με τον Γιάννη Καλαντώνη, επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ Πορεία για το Περιστέρι μας»

Ο Γιάννης Καλαντώνης γεννήθηκε στο Περιστέρι και είναι γόνος παλιάς Περιστεριώτικης οικογένειας οι οποίοι επαγγελματικά είχαν δραστηριοποιηθεί στον χώρο της πολιτιστικής ψυχαγωγίας (κινηματογράφοι ΚΥΠΡΟΣ και ΑΛΟΜΑ). Ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Περιστέρι. Είναι Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τύπου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας. Είναι εκδότης 2 τοπικών εφημερίδων (Πρώτη του Περιστερίου και Πρώτη Ιλίου-Πετρούπολης) και του ειδησεογραφικού site protipress.gr. Διατηρεί και επιχείρηση μαζικής εστίασης (big café).

Ad - Διαφήμιση

Ειρήνη Παρασκευοπούλου: Κύριε Γιάννη Καλαντώνη θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την παράταξη «ΝΕΑ Πορεία για το Περιστέρι μας» την οποία θα εκπροσωπήσετε ως επικεφαλής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019.

Ιωάννης Καλαντώνης: Η «ΝΕΑ Πορεία» είναι μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, αυτοδιοικητική πρωτοβουλία συμμαχίας πολιτών, με «Δύναμη Προοπτικής » που σκοπό έχει να ωθήσει  τους δημότες του Περιστερίου, σε μια ενεργό συμμετοχή στα κοινά της πόλης μας. Βασική επιδίωξη και απώτερος σκοπός είναι η αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας. Για μια πόλη βασισμένη σε πρότυπα εξέλιξης και ανάπτυξης της καθημερινής ζωής των πολιτών. Μια πόλη που να προάγει τον πολιτισμό,  να σέβεται και να υπηρετεί τους κατοίκους της, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής τους,  με άριστες κοινόχρηστες και κοινωφελείς  εγκαταστάσεις, με λειτουργικούς δρόμους, με πλατείες, πράσινο και με ορθολογικές παρεμβάσεις στις δομές και λειτουργίες της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου.  Επίσης, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι μέσα από αυτοδιοικητικές δράσεις, όπου  αυτό είναι δυνατό να περιορίσει και να εξαλείψει, τις συνέπειες των επαχθών οικονομικών συμβάσεων από τις οποίες ταλανίζεται ο τόπος μας  και ιδιαίτερα να στηρίζει τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία τους. Η «ΝΕΑ Πορεία»  πλαισιώνεται από δυνάμεις και πολίτες με μακρόχρονη παρουσία και δράση σε φορείς, κινήματα, πρωτοβουλίες. Θεμελιώδης επιδίωξη είναι η κινητοποίηση των κατοίκων, με στόχο την  ενεργό συμμετοχή τους στην επίλυση τοπικών και όχι μόνο προβλημάτων. Βασικότερο μέσο υλοποίησης είναι η οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές, που θα εντοπίζουν τα προβλήματα , θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν τη λύση τους,  εισηγούμενες ανάλογα στη δημοτική αρχή.  Κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι νέοι τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην λήψη αποφάσεων και την ανάληψη δράσεων για την υλοποίησή τους.

Ερ.:  Έχετε την υποστήριξη κάποιου κόμματος;

Απ.: Δεν επιδιώκουμε την στήριξη κανενός κόμματος, όχι γιατί δεν σεβόμαστε τα κόμματα, τα κόμματα είναι ένας θεσμός και πυλώνας της δημοκρατίας, αλλά γιατί θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί με άλλο τρόπο, χωρίς κομματικές ταμπέλες.

Ερ.: Πιστεύετε θα επηρεάσει το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής τις εκλογές και επίσης θα ήθελα να μου πείτε αν θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες και συγκλήσεις.

 Απ.: Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές,  στις 26 Μαΐου 2019, με την οποία συμφωνώ, δίνεται η δυνατότητα να εκπροσωπηθούν πιο πολλές δημοτικές παρατάξεις στα δημοτικά συμβούλια των δήμων, διασφαλίζοντας έτσι τη πολυφωνία και τον ορθότερο έλεγχο της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Στη λογική αυτή, οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις είναι κάτι που κατά τη προσωπική μου γνώμη είναι αναγκαίες και θεμιτές. Άλλωστε εμείς είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε πράξη. Αναφέρομαι στη συνεργασία μου με τον Στέφανο Παπαδόπουλο, εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Προοπτικής», όπου πολίτες προερχόμενοι από διαφορετικούς ιδεοπολιτικούς χώρους ένωσαν δυνάμεις με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό.

Ερ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε στο Περιστέρι, τι προτείνει η παράταξή σας;

Απ.: 1.Αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς απόλυτη κομματική εξάρτηση.

2.Νέο ύφος και ήθος της Δημοτικής Αρχής, μακριά από καθεστωτικές νοοτροπίες, προσωπικές προβολές και  αλαζονικές συμπεριφορές. Με σεβασμό σε όλους τους δημότες και ιδιαίτερα στις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

3.Στήριξη του μικροεπαγγελματία και βιοτέχνη με κάθε μέσο στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων, με ανάλογα μέτρα όπως η ελάφρυνση των δημοτικών τελών.

4.Διαρκή και σταθερά συντονισμένη προσπάθεια για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων στη γειτονιά, το διαμέρισμα και την πόλη συνολικά.

5.Διαφάνεια στην οικονομική  διαχείριση του Δήμου και κατάρτιση  προϋπολογισμών μετά από διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς και πολίτες. Διεκδίκηση προς την κατεύθυνση αύξησης των πόρων που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 60%.

6.Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, είναι κοινωνικά αγαθά, που προφανώς δεν προσφέρονται για προσωπική προβολή και πελατειακές σχέσεις. H έκφραση στον πολιτισμό αλλά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός προάγουν την ευγενή άμιλλα, ενώ στοχευμένα προγράμματα και δράσεις του Δήμου, μέσω των σχολείων αλλά και άλλων φορέων θα ενισχύουν τις παραπάνω προσπάθειες.

7.Ενίσχυση και στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα και βελτίωση της λειτουργίας όλων των υφιστάμενων κοινωνικών δομών και δράσεων με την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου, όπου προγράμματα εθελοντισμού επικουρικά θα συμπληρώνουν τις παραπάνω δράσεις και προσπάθειες.

8.Στήριξη όλων των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, άποροι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι) που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

9.Χρηστή διοίκηση και σωστή διαχείριση από την δημοτική αρχή.

10.Ανάπλαση- Εξωραϊσμός και σωστή λειτουργία του Δημοτικού Κοιμητηρίου της πόλης μας.

11.Αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Επιδιώκουμε και διεκδικούμε κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του Δήμου με  προσωπικό πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων, περιορισμό των συμβάσεων εργασίας  στις απολύτως αναγκαίες  που να δικαιολογούν αυτή την σχέση.

12.Υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους από κάθε είδους καταπατητές. Υπεράσπιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, με αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμένη λαϊκή παρέμβαση για να προστατευτεί από διεκδικήσεις απ’ όπου κι αν εγείρονται αυτές.

13.Απομάκρυνση γκαράζ- ΣΜΑ και δημιουργία χώρου πρασίνου κι αναψυχής, χώρου ενιαίου με το άλσος Περιστερίου.

14.Η καθαριότητα της πόλης μας και η συλλογή των απορριμμάτων, σε όλο το μήκος και πλάτος της, αποτελεί  βασική προτεραιότητα, αρχή και μέριμνα.

15.Προστασία, συντήρηση, βελτίωση αλλά και επέκταση όπου αυτό είναι δυνατό, όλων των υφιστάμενων δημόσιων, κοινόχρηστων και κοινωφελών  χώρων, όπως πλατείες, παιδικές χαρές, πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πράσινο και διαφύλαξη του χαρακτήρα τους.

16.Δημιουργία νέων  βρεφονηπιακών σταθμών όσων απαιτούνται ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν όλα τα βρέφη – νήπια .

17.Ανάπτυξη-όχι μόνο στο εύρος του κεντρικού άξονα της πόλης- αλλά και σε όλη την περιφέρεια, με γνώμονα πάντα το κοινωνικό συμφέρον  και όχι την εξυπηρέτηση  συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων με  απ’ ευθείας αναθέσεις.

18.Ανάπτυξη και ορθολογική διαχείριση των υποδομών του Δήμου όπως ενεργειακή κι αντισεισμική αναβάθμιση των σχολείων και των δημοσίων χώρων.

19.Αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και βελτίωση του οδικού δικτύου της.

Ερ.: Πως συνδυάζετε να είστε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ιδιοκτήτης επιχείρησης μαζικής εστίασης, εκδότης και υποψήφιος Δήμαρχος;

Απ.: Σίγουρα τα τελευταία χρόνια οι δύσκολες εποχές που διανύουμε απαιτούν περισσότερο χρόνο απ’ όλους μας για τις επιχειρήσεις μας. Αυτό όμως το μειονέκτημα φρόντισα να το κάνω πλεονέκτημα αφού έρχομαι σε καθημερινή επαφή -μέσα από τις επιχειρήσεις μου- με εκατοντάδες συμπολίτες μου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνομαι δέκτης και των προβλημάτων που υπάρχουν στην πόλη μας, το Περιστέρι. Η μέχρι τώρα ζωή μου είναι προσηλωμένη και αφοσιωμένη στην περιοχή που έχω αγαπήσει, το Περιστέρι. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι σαν ιδιοκτήτης της εταιρείας που εκδίδει την πολύ επιτυχημένη εφημερίδα Πρώτη του Περιστερίου, την εφημερίδα Πρώτη Ιλίου – Πετρούπολης, του τοπικού ειδησεογραφικού site www.protipress.gr, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Περιστερίου καθώς και από οποιαδήποτε άλλη θέση μελλοντικά, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τον τόπο μου, πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω τα μέγιστα για ένα καλύτερο αύριο στους Περιστεριώτες και τις Περιστεριώτισσες.

Ο Ιωάννης Καλαντώνης με την οικογένειά του

Ερ.: Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

Απ.: Ζητώ από τις Περιστεριώτισσες και τους Περιστεριώτες να δείξουν εμπιστοσύνη στη δημοτική παράταξη «Νέα Πορεία», να μας ψηφίσουν στις 26 Μαΐου ώστε να μας δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, πάντα με ταπεινότητα, ρεαλισμό, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια.

Σας ευχαριστώ πολύ!