Βραβείο καλύτερης ταινίας στο ντοκιμαντέρ “Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης”

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο ντοκιμαντέρ Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης – The 4 levels of existence – Doc Film της Iliana Danezi στο 21ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ad - Διαφήμιση

Η συναρπαστική ιστορία του σπουδαίου ελληνικού συγκροτήματος που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη σε έρευνα – σενάριο – σκηνοθεσία της Ηλιάνας Δανέζη έκανε πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη.

Ο Χρήστος, ο Νίκος, ο Θανάσης, και ο Μαρίνος ήταν τα μουσικά 4 επίπεδα της Ύπαρξης. Χωρίστηκαν και ξανασμίγουν τρεις πλέον μετά από 40 χρόνια. Αφορμή ο ένας και μοναδικός δίσκος τους που διαγράφοντας μια ανέλπιστη πορεία έφτασε από τα αθηναϊκά ράφια των δισκοπωλείων στα χέρια και τα αυτιά των Κάνιε Ουέστ και Τζέι Ζι.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το 1974, οι νεαροί φίλοι από το Ίλιον της Δυτικής Αττικής σχηματίζουν το γκρουπ τους, γράφουν μουσική, παίζουν σε αυτοσχέδια προβάδικα, ηχογραφούν τα τραγούδια του ενός και μοναδικού τους δίσκου και κάνουν πράξη την δική τους μουσική «επανάσταση». Αργότερα η «επανάσταση» έδωσε τη θέση της στα χρόνια της κανονικότητας και στις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής τους. Ο δίσκος, ωστόσο, ακολούθησε μια μοναχική και ανεξέλεγκτη πορεία! Από τις προθήκες των λιγοστών δισκάδικων της Αθήνας, έφτασε σε συλλέκτες από όλα τα μέρη του κόσμου αλλά και στα αυτιά μουσικών παραγωγών από την Αμερική. Το 2009 άτομα από την δισκογραφική εταιρεία του Jay Z αναζήτησαν τον Θανάση Αλατά, μέλος της μπάντας και συνθέτη πολλών από τα τραγούδια του δίσκου ζητώντας του την άδεια να χρησιμοποιήσουν τμήμα ενός εκ των τραγουδιών του δίσκου των 4 επιπέδων της Ύπαρξης. Έτσι, το «Κάποια μέρα στην Αθήνα» γίνεται τμήμα του «Run this Town» (που τραγουδά η Rihanna, o Jay Z και ο Kanye West) κατακτώντας μάλιστα Grammy το 2010 στην κατηγορία του καλύτερου χιπ χοπ τραγουδιού! To 2018, 42 χρόνια από την δημιουργία τους, τα τρία πλέον μέλη του γκρουπ «το σκάνε» για λίγο από τα σπίτια και τις υποχρεώσεις τους για να συναντηθούν ξανά, να θυμηθούν τα περασμένα, να ονειρευτούν τα επόμενα και να ροκάρουν ξανά μαζί, σε ένα ταξίδι επιστροφής στις μουσικές τους ρίζες.

Έρευνα – Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ηλιάνα Δανέζη

Παραγωγή: Μαρίνα Δανέζη για την LAIKA PRODUCTIONS

Συμπαραγωγοί: Μάνθος Αμφιλόχιος, EIKONAXOS

Με την υποστήριξη της ΕΡΤ

Μουσική: ΤΑ 4 ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ