Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία σου

Η άσπρη γλώσσα μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας λοίμωξης όπως για παράδειγμα ενός πυρετού. Δες, όμως, τι άλλο μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου το χρώμα της γλώσσας σου.

Εάν το χρώμα της είναι λευκό, τσέκαρε για:

  • Λευκοπλακία

Πρόκειται για λευκές κηλίδες ή πλάκες του βλεννογόνου οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα στο στοματικό βλεννογόνο, στα πλαϊνά της γλώσσας. Αίτιά της είναι το κάπνισμα, οι ερεθισμοί από τα δόντια, οδοντικές προθέσεις, πολύ θερμές τροφές, ισχυρά μπαχαρικά ή τοπικές λοιμώξεις. Ποσοστό 5% των περιπτώσεων λευκοπλακίας εξελίσσεται σε καρκίνο της γλώσσας, γι’ αυτό χρειάζεται ο γιατρός σου να κάνει βιοψία.

  • Μυκητίαση

Πολλοί υγιείς άνθρωποι έχουν μύκητες στη στοματική τους κοιλότητα οι οποίοι δεν προκαλούν κάποια μόλυνση. Η μυκητίαση προκαλείται από το μύκητα Candida Albicans. Πιο συχνά εμφανίζεται στις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, στις διαβητικές, σε καπνιστές, σε όσες έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες, λαμβάνουν αντιβιοτικά, ή έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Κακή υγιεινή του στόματος

Ουσιαστικά, όταν δεν υπάρχει καλή υγιεινή στόματος, επιμηκύνονται οι τριχοειδείς (χνούδι) της γλώσσας και δημιουργείται ένα λευκό στρώμα. Βούρτσιζε σχολαστικά μαζί με τα δόντια σου και την επιφάνεια της γλώσσας σου.

Εάν είναι κόκκινο, τσέκαρε για:

  • Έλλειψη βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη)

Προκαλεί φλεγμονή στη γλώσσα και κάποια σκασίματα στις γωνίες των χειλιών. Αύξησε την κατανάλωση των πουλερικών, αβγών και γαλακτομικών προϊόντων καθώς και των σκουροπράσινων λαχανικών.

  • Αλλεργία ή από αντίδραση εξαιτίας της λήψης κάποιων φαρμάκων. Συζήτησέ το με το γιατρό σου μήπως μπορεί να σου αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή σου.
  • Ερυθροπλακία, μια σπάνια προκαρκινική βλάβη αλλά και μορφή καρκίνου του στόματος.

Εάν είναι κυανό, τσέκαρε για:

  • Λήψη φαρμάκων ή κακές οδοντικές εργασίες

Οφείλεται μερικές φορές σε συγκεκριμένη λήψη φαρμάκων. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα εναπόθεσης αμαλγάματος (οδοντιατρικό υλικό) κατά το σφράγισμα ενός δοντιού.

  • Εκδήλωση κακοήθους μελανώματος

Ακόμη, η συνύπαρξη μεγάλων μελανών κηλίδων στο στόμα και το δέρμα υποδεικνύουν σύνδρομο Peutz Jeghers (πολύποδες στο έντερο).

  • Παθήσεις της καρδιάς

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρδιακών ή πνευμονικών παθήσεων.

Εάν σε «καίει», τσέκαρε για:

  • Ανασφάλεια!

Συνήθως το αίσθημα ότι καίει η γλώσσα παρατηρείται σε άτομα ανασφαλή, συναισθηματικά ασταθή, με τάσεις κατάθλιψης και τα οποία υποφέρουν από έντονο αίσθημα καρκινοφοβίας.