Πότε να ΜΗΝ τρώτε κουρκουμά

O κουρκουμάς, ως μπαχαρικό, χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα εδώ και αιώνες και το βασικό συστατικό του, η κουρκούμη, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο κουρκουμάς περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές ουσίες. Και παρότι είναι ένα πολύ ωφέλιμο μπαχαρικό, σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλό να περιορίσετε την κατανάλωσή του ή να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Ad - Διαφήμιση

Οι πιο συχνές αντενδείξεις για τον κουρκουμά

Αν παίρνετε αντιπηκτικά
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ, η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος οπότε αποφύγετε το συνδυασμό κουρκούμης με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Αν έχετε διαβήτη
Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε αποφύγετε την κουρκούμη αν λαμβάνετε αντιδιαβητική αγωγή.

Αν έχετε πρόβλημα με τη χολή σας
Αν έχετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη ή πέτρες στην χολή, η κουρκούμη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε καλύτερα να την αποφεύγετε.

Αν είστε έγκυος
Η κουρκούμη θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Η ίδια οδηγία δίνεται και στην διάρκεια της γαλουχίας.

Αν έχετε στομαχικές διαταραχές
Η παρεμπόδιση της δράσης των αντιοξειδωτικών φαρμάκων είναι μια πιθανή παρενέργεια της κουρκούμης, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Επιπλέον, η κουρκούμη μπορεί να προκαλέσει αυξημένα οξέα στομάχου, ειδικά αν ληφθεί σε συνδυασμό με αντιόξινα φάρμακα. Αν και η έρευνα δείχνει ότι η κουρκούμη μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τον στομαχόπονο, εντούτοις, μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.