Αχτσιόγλου: Τον Μάρτιο η ρύθμιση με κούρεμα

Τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ελεύθερών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με κούρεμα των προσαυξήσεων έως και 85% και συνολικά μέση μείωση της οφειλής στο 70% προανήγγειλε χθες η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου.

Όπως ανακοίνωσε η ρύθμιση θα ισχύσει από τον Μάρτιο και θα υπάρξει κούρεμα τόσο της οφειλής όσο και των προσαυξήσεων.

Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελματίες 550.000, 350.000 αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούμενοι.

Ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά μόνο σε όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων μεταξύ των οποίων και αποδεικτικά τραπεζικών λογαριασμών.

Σε περίπτωση που κάποιος είναι σε ρύθμιση οφειλών και την απολέσει δεν θα μπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισμό. Αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι η απαλλαγή από υπέρογκες οφειλές είναι ένα μέτρο ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους που θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το ύψος της τελικής σύνταξής τους.

Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Ωστόσο, το τελικό ύψος της σύνταξη θα είναι ανάλογο των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστημα.