Οικογενειακός γιατρός: «Πριμοδοτούνται» όσοι πρόλαβαν, «τιμωρία» για τους υπόλοιπους

Το νέο σύστηµα για τον οικογενειακό γιατρό που θα εφαρµοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οπως δήλωσε, όσοι έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα και λιγότερη αναµονή για να επισκεφθούν ειδικό γιατρό (π.χ. καρδιολόγο, ορθοπεδικό, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγο κ.λπ.), για να κάνουν εξετάσεις αλλά και για να νοσηλευθούν σε νοσοκοµείο. Μάλιστα τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει µε κάθε λεπτοµέρεια τι θα ισχύσει σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι τυχεροί του συστήµατος θα παίρνουν παραπεµπτικά από τους οικογενειακούς γιατρούς και θα πηγαίνουν σε χρόνο ρεκόρ σε άλλες δηµόσιες µονάδες ή άλλους γιατρούς.

Οι υπόλοιποι που δεν εντόπισαν ελεύθερο οικογενειακό γιατρό, απλώς θα ακολουθήσουν το σύστηµα που ισχύει σήµερα. Αν θέλουν δηλαδή να δουν παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο ιδιώτη, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Αλλωστε οι λιγοστοί ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που υπάρχουν µέσω ΕΟΠΥΥ (710 στον αριθµό κατά τον υπουργό Υγείας), στους οποίους θα πηγαίνουν δωρεάν, δεν επαρκούν για όλους και έχουν ήδη κλείσει τον αριθµό των ασφαλισµένων που δικαιούνται να έχουν στη λίστα τους.

Πώς να κάνετε εγγραφή

1ο Βήμα: Η υποβολή αίτησης

Η υποβολή αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, επιλέγοντας την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για Πολίτες» είτε απευθείας από το rdv.ehealthnet.gr.

Η είσοδος στο πληροφορικό σύστημα γίνεται με τους κωδικούς του taxisNET και η επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ. Η πρώτη οθόνη που βλέπουμε, είναι μία σύνοψη για το τι υπάρχει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Επιλέγουμε την πρώτη εφαρμογή για τον Οικογενειακό Γιατρό. Στην επόμενη οθόνη, βλέπουμε τα προσωπικά μας στοιχεία τα οποία το σύστημα έχει «τραβήξει» από τον ΑΜΚΑ μας. Ο νομός, η πόλη και ο δήμος είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αναζητήσει το σύστημα οικογενειακούς γιατρούς στην περιοχή μας. Σημαντικό είναι να συμπληρώσουμε τηλέφωνο επικοινωνίας και email, ώστε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις.

2ο Βήμα: Επιλογή οικογενειακού γιατρού

Στη συνέχεια επιλέγουμε «Αίτηση ανάθεσης οικογενειακού γιατρού». Βλέπουμε τη λίστα με τους γιατρούς οι οποίοι είναι διαθέσιμοι. Επιλέγουμε τον οικογενειακό γιατρό που θέλουμε και εμφανίζεται το έγγραφο της αίτησης, το οποίο πρέπει να εκτυπώσουμε. Με αυτό πηγαίνουμε στην ΤΟΜΥ.

3ο Βήμα: Εγγραφή

Ο πολίτης επισκέπτεται τον οικογενειακό γιατρό που έχει επιλέξει, έχοντας μαζί του την αίτηση εκτυπωμένη, φωτοαντίγραφο ταυτότητας και φωτοαντίγραφο εγγράφου απόδειξης της διεύθυνσης κατοικίας.

Ο γιατρός αποδέχεται την αίτησή μας και ορίζεται ως οικογενειακός μας γιατρός.

Στη συνέχεια, ο πολίτης λαμβάνει το έγγραφο με όλα τα στοιχεία της εγγραφής του, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς χρήστη με τους οποίους έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο.