Εργατικό ατύχημα στο Περιστέρι με εργάτη καθαριότητας

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα προστίθεται στο Δήμο Περιστερίου. Σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής «αναίσθητο μάζεψε το ασθενοφόρο εργάτη καθαριότητας όταν έπεσε από το σκαλοπάτι  απορριμματοφόρου και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι».

Και η ανακοίνωση προσθέτει:

«Τα τελευταία χρόνια  ζούμε με μεγάλη συχνότητα και στο δήμο μας πολλά εργατικά ατυχήματα , πολύ σοβαρά ακόμα  και ένα θανατηφόρο.

Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων!

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση εργατικών ατυχημάτων με εκατοντάδες σακατεμένους και 50 νεκρούς τα τελευταία χρόνια στο κλάδο μας δεν είναι αποτέλεσμα «σύμπτωσης» ή «κακιάς στιγμής», ή  «αποκλειστική ευθύνη των Εργαζομένων»  όπως προσπαθούν να μας πείσουν δήμαρχοι και κυβέρνηση.

Οι αίτιες είναι, η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η ανάγκη για να συμπληρώσουν το πετσοκομμένο εισόδημα τους οι εργαζόμενοι  δουλεύουν διπλόβαρδιες, σαββατοκύριακα, νύχτες.

Η 24ωρη λειτουργία  υπηρεσιών, είναι κύριος παράγοντας  εργατικών ατυχημάτων (τα 2\3 των εργατικών ατυχημάτων γίνονται είτε σαββατοκύριακα είτε στη νυχτερινή βάρδια) επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας.

Φαίνεται πως δεν υπολογίζετε από τη διoικηση του Δημου Περιστεριου η ανθρώπινη ζωή των συνάδελφων με 8μηνες συμβάσεις ΟΑΕΔ, παραβλέποντας ακόμα και το νομό, τους αξιοποιεί ως εργάτες στα απορριμματοφόρα και χωρίς τα απαραίτητα μετρα προστασίας ( αντιολισθητικά παπούτσια–αντιτετανικά  εμβόλια,   κ.α.)  η τους βγάζει να βάφουν νησιδες χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, εκτεθειμένοι στον κίνδυνο περνόντας τα αυτοκίνητα από διπλα τους.

Μάλον δεν τους άγγιξε  ο θάνατος του συναδέλφου σε νησίδα του Ασπρόπυργου ουτε  η 50 θάνατοι συναδέλφων και οι εκατοντάδες σακατεμένοι, που στο δήμο μας δεν έχουμε και λίγους.

Περα από τις ευθύνες της διοίκησης του δημου Περιστερίου τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφιας του Συλόγου μας που όχι μονο δεν τους περισσεύει ούτε μια σταγόνα μελάνι να γράψουν έστω μια λέξη για τα εργατικά ατυχήματα στο δήμο μας αλλα  με τη σταση ξεπλενουν για άλλη μια φορα  την διοικηση και την απαλλασουν από τις ευθύνες της.

Υπεύθυνες  πρωτ’ απο ολα είναι οι πολιτικές  όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σχεδιάζει και εφαρμόζει  αντιεργατικα μετρα, που βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια μας, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές μας.

Τα εργατικά “ατυχήματα” είναι εργοδοτικά εγκλήματα.

Καμία ανοχή! Καμία αναμονη

Συναδέλφησσες-φοι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής παίρνει την πρωτοβουλια και οργανώνει ημερίδα υγειηνης και ασφάλειας, να μαζευτεί η πείρα των εργαζομένων όλων των δήμων της Αττικής και να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση με απαίτηση να ληφθούν όλα τα απαραιτητα μέτρα σε όλους τους χώρους δουλειάς ώσπου να εξαλειφθούν τα εργατικά ατυχήματα.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

και ώρα 17.30 στο θεατρακι του δημαρχείου Περιστερίου.

Παρεμβάσεις θα κάνουν.

Παπάζογλου Χρήστος Ειδικός γιατρός εργασίας, μέλος του Δ.Σ. του                   ΠανελλήνιουΙατρικού Συλλόγου.

Γεωργιάδου Εύη Δρ. Μηχανικός Ασφαλείας , Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Όψιμος Βασίλης Τεχνικός Επιθεωρητής Εργασίας.

Τσελέντης Μάκης Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια.»