ΣΥΣΚΕΨΗ: «Η εκπαίδευση στο Περιστέρι στα χρόνια των μνημονίων»

Για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια μιλά η κυβέρνηση ενώ προχωρά στην πιστή εφαρμογή και των 3 μνημονίων, δηλώνει ότι οι απώλειες σε μισθούς και σε συντάξεις δε θα επιστραφούν και προετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να ισχυρίζεται ότι έσωσε τις συντάξεις από τον… εαυτό της και τα μέτρα που η ίδια ψήφισε, αλλά ο νόμος Κατρούγκαλου είναι εδώ.  Η δημόσια περιουσία έχει ενταχθεί όλη στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο των ανέργων και της κοινωνίας. Από τη μια ανακοινώνει ελάχιστους διορισμούς που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και ουσιαστικά τους παραπέμπει στην επόμενη κυβέρνηση. Από την άλλη υποδιαιρεί μια θέση εργασίας σε μικρότερες ωρομισθίων για να διαιωνίσει το καθεστώς της ελαστικής, κακοπληρωμένης εργασίας.

Ad - Διαφήμιση

Την ίδια στιγμή η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δημοσίου, το ίδιο και η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Τα αιματηρά πλεονάσματα του 3,5% επί του ΑΕΠ εντείνονται και συνεχίζουν να φτωχαίνουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η κρίση των τραπεζών έρχεται και επανέρχεται ως άλλοθι για να επιταχυνθούν ειλημμένες αποφάσεις για να «σωθούν» (πλειστηριασμοί σπιτιών, κόκκινα δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση κ.ά.). Η επιτροπεία και ο έλεγχος από την ΕΕ συνεχίζονται εντατικά. Αυτό επιβεβαιώνει η έγκριση του προϋπολογισμού από το Γιούρογκρουπ, με τη Βουλή στο ρόλο της τυπικής επικύρωσης.

Μαζί με τις ρατσιστικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ λιπαίνουν την ξενοφοβία και το φασισμό. Σε αυτή την «κανονικότητα», συναινούν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Λεβέντης, φουσκώνοντας τα πανιά της εγκληματικής ΧΑ και άλλων εθνικιστικών ομάδων, που χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και μέσα στα σχολεία.

Η εκπαίδευση σε κρίσιμη καμπή

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για άμεση επέλαση της στρατηγικής των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είτε αφήνοντας άθικτα τα μνημονιακά πλήγματα στην παιδεία, είτε με την επέλαση νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Προχωρούν στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης –  αξιολόγησης, στη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την υποδαύλιση της αλληλοσφαγής μεταξύ αναπληρωτών και ανέργων με προσοντολόγια, στην παγίωση της υποχρηματοδότησης και της αναζήτησης χορηγών, στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης σε καταρτίσεις και δεξιότητες, στην κατάργηση της Γ’ τάξης και στην έξωση των μαθητών από το Λύκειο με το νέο εξεταστικό σύστημα. Το τοπίο συμπληρώνει η μισθολογική καθήλωση, οι συντάξεις πείνας, η αναξιοπρέπεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η λύση των προβλημάτων με τις συνταγές μνημονίων και ΕΕ εμφανίζεται σαν μονόδρομος με τη ΝΔ να λειτουργεί σαν επισπεύδων, ζητώντας περισσότερα, σκληρότερα, μονιμότερα μέτρα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Η εικόνα στα σχολεία του Περιστερίου δεν είναι πολύ διαφορετική. Δήμος – περιφέρεια ακολουθούν πιστά την πολιτική των μνημονίων διαρκείας οδηγώντας σε ασφυξία το δημόσιο σχολείο. Από κοινού με την κυβέρνηση και την ΕΕ χτίζουν μέρα με τη μέρα το σχολείο της μαθητείας, των ταξικών φραγμών και των χορηγών.

Για όλα αυτά, η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 19.12 στις 20:00 για την κατάσταση του δημόσιου σχολείου στο Περιστέρι σήμερα και καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε συζήτηση για τα βασικά μέτωπα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση και το αναγκαίο πρόγραμμα πάλης για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.