Συνέδριο ΚΕΔΕ: «Κλεισθένης», οικονομικά, κοινωνική πολιτική των δήμων η σημερινή ατζέντα

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Η θεματική ατζέντα ανοίγει, καθώς η σημερινή συζήτηση περιλαμβάνει  πέντε κύκλους:

 • Κλεισθένης και η επόμενη ημέρα της εφαρμογής του,
 • οικονομικά – θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους,
 • κοινωνική πολιτική – υγεία,
 • απασχόληση και δημογραφικό,
 • αναπτυξιακά ζητήματα των δήμων –επιχειρηματικότητα και καινοτομία
 • περιβάλλον – χωροταξία – απορρίμματα

Χθες πρώτη ημέρα του συνεδρίου, τον τόνο έδωσαν οι τοποθετήσεις  του προέδρου της ΚΕΔΕ, του υπουργού Εσωτερικών και των εκπροσώπων των κομμάτων και πάντα σε φόντο προεκλογικό καθώς σε έξι μήνες έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος. Παράλληλα, όπως επισήμανε, η Αυτοδιοίκηση και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού» που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται και σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης προανήγγειλε δύο σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη που αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές  προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επίσης   ανακοίνωσε ότι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα ενταχθούν και τα άρθρα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και παρουσίασε τον εφεξής σχεδιασμό του υπουργείου που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:

 • Μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθούν στη Βουλή ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.
 • Προωθείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Ο υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ να καταθέσει  τις προτάσεις επ΄αυτού.
 • Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ο «Κλεισθένης 2», με τον οποίο θα ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού Κράτους.
 • Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν δύο νέα προγράμματα για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ και για τα σχέδια ύδρευσης.
 • Για τις προσλήψεις ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη θα κατατεθεί ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι να ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για την έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 3Κ.
 • Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για την κάλυψη 3.500 θέσεων μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια.
 • Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τριετές σχέδιο για την πρόσληψη 1500 νέων επιστημόνων  σε όλους τους δήμους της χώρας και ήδη έχουν κληθεί οι δήμοι να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους.