Κίνημα Αλλαγής: Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δεν αποτελεί τυπική επέτειο για το Κίνημα μας η  3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα  Ατόμων με Αναπηρία.

Ad - Διαφήμιση

Είναι η σηματοδότηση του χρέους της πολιτείας και της κοινωνίας να κάνουν  πράξη την ένταξη με ισότητα, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κοινωνικές προκαταλήψεις  των ατόμων με αναπηρία.

  • Συμμεριζόμαστε το Μήνυμα του ΟΗΕ, ο οποίος καθιέρωσε το 1992 την 3η Δεκέμβρη, και που για τη  φετινή ημέρα  το αφιερώνει στην ενδυνάμωση των ΑΜΕΑ  για τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ως μέρος της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2030, με πολιτικές: απόγια και με τους ίδιους, ως ενεργούς συμμέτοχους.
  • Προσυπογράφουμε την απαίτηση και το σύνθημα του Αναπηρικού Κινήματος  της χώρας μας : « τίποτα για μας  χωρίς εμάς»!
  • Αναγνωρίζουμε πως στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους συγκροτούν μία από τις ομάδες του πληθυσμού, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας και την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Οι κοινωνικές ανισότητες τους έπληξαν δυσανάλογα, συνδυαζόμενες και με άλλες, πολλαπλές διακρίσεις. Σε ποιοτική  έρευνα που διενήργησε το ΕΚΚΕ και δημοσιεύτηκε μόλις στις 2.12.18 η αναπηρία βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων στην κατάταξη συχνότητας των διακρίσεων στη χώρα μας.

Γιαυτό και προσυπογράφουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις, όπως πρόσφατα τις αναπτύσσει ο συλλογικός τους φορέας- ΕΣΑΜεΑ- για το νομοθετικό πλαίσιο, την κατανομή των κοινωνικών πόρων και μερισμάτων,  τις στοχευμένες πολιτικές για την προσβασιμότητα σε κάθε τομέα: εργασία, υγεία, εκπαίδευση, οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

Το Κίνημα μας, στάθηκε πρωτοπόρο διαχρονικά  στις πολιτικές φροντίδας, προστασίας και ανάπτυξης πολιτικών ειδικών παροχών, υπηρεσιών, κοινωνικών υποδομών για τα ΑΜεΑ.

Στις 10 Απριλίου 2012 η χώρα μας κύρωσε  με το Ν.4074/12  τη  Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης.

(σημ.: Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 13 Δεκεμβρίου του 2006 και τέθηκαν σε ισχύ στις 3 Μαΐου του 2008. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κύρωσε τη Σύμβαση στις 23 Δεκεμβρίου 2010, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 η διαδικασία ολοκληρώθηκε και τυπικά.).

Σήμερα το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ διακηρύσσει την ανάγκη ανάπτυξης ενός ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ, ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, για την αυτονομία, ανεξαρτησία και ισότιμη κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, με ελευθερία επιλογών στη ζωή και την προσωπική τους ευημερία,  όπως ρητά δεσμεύτηκε η Πρόεδρος μας Φώφη ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ στην πρόσφατη ομιλία της στη ΔΕΘ. 

Το πρόγραμμα μας «ΕΛΛΑΔΑ» αφιερώνει ειδικές προτάσεις- δεσμεύσεις για τη στήριξη, αποιδρυματοποίηση, πλήρη προσβασιμότητα των ΑΜεΑ και αλλαγή των αντιλήψεων, υπέρ της κοινωνίας του πλουραλισμού, της ποικιλομορφίας, της ισοτιμίας, της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Γι αυτό και απαιτούμε την άμεση λήψη συντονισμένων μέτρων και στοχευμένων πολιτικών, με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Πρόσφατο δείγμα της δικής μας πολιτικής βούλησης  αποτέλεσε η προ ημερών κατάθεση  (20.11.18) Πρότασης Νόμου της ΚΟ ΔΗΣΥ με βασικές διατάξεις  τις  ρυθμίσεις που αφορούν σε στήριξη των ΑμεΑ , με όρους ισότητας και αξιοκρατίας
(μέτρα  οικονομικής στήριξης και  κοινωνικής προστασίας στους ίδιους και τις οικογένειες τους, διασφάλιση καθολικής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα,   διασφάλιση οικονομικών παροχών σε εργαζόμενους Αμεα, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, κλπ).