10 τρόποι για να κερδίσετε τη συνεργασία των παιδιών χωρίς τιμωρίες κι εκβιασμούς

Για να αποφεύγουμε τις εντάσεις με τα παιδιά και τις αδιέξοδες συγκρούσεις ας δοκιμάσουμε κάποιες από τις προτάσεις που ακολουθούν:

Ad - Διαφήμιση

1. Εξηγήστε τους κανόνες στα παιδιά με απλό τρόπο και μέχρι να τους καταλάβουν ώστε να κερδίσετε την ενεργό τους συμμετοχή. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι τους αφορά το πρόγραμμα της οικογένειας, να γνωρίζουν για ποιο λόγο πρέπει να το εφαρμόσουν και σε τι θα τα ωφελήσει. Αυτή η αντιμετώπιση τα βοηθά να κατανοήσουν ότι είστε στην ίδια πλευρά, μοιράζεστε έναν κοινό στόχο και όλοι θα κερδίσετε από την πραγματοποίησή του. Είστε μαζί σ’ αυτό.

2. Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις που καταλήγουν σε επίδειξη εξουσίας και επιβολής από την πλευρά σας. Το νόημα είναι να βγουν όλοι κερδισμένοι κι όχι μόνο εσείς.

3. Θυμηθείτε ποιος είναι ο μεγάλος και ποιος το παιδί. Αναλάβετε την ευθύνη της κατάστασης και προσπαθήστε κάθε φορά να τα καταφέρνετε καλύτερα.

4. Είναι στη φύση των παιδιών και στάδιο της εξελικτικής του πορείας να δοκιμάζουν τα όριά σας. Είναι βολικό ίσως να βαφτίζουμε αυτήν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά «χειρισμό» αλλά κάτι τέτοιο μας αποπροσανατολίζει και μας γεμίζει με τοξικές αντιδράσεις. Όχι, είναι φυσικό τα παιδιά να δοκιμάζουν τους κανόνες που τους θέτουμε. Έτσι, αναπτύσσονται.

5. Αποφύγετε να «κλείσετε» τη συμπεριφορά των παιδιών σε ταμπέλες κι ακόμα χειρότερα να χαρακτηρίσετε τελεσίδικα την προσωπικότητά τους. Μια έκφραση της προσωπικότητάς τους και μια τυχαία, στιγμιαία ή έστω και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά είναι απλώς μια συμπεριφορά. Δεν είναι το παιδί.

6. Ακούστε τα, καθοδηγήστε τα, εκπαιδεύτε τε. Δείξτε τους τον τρόπο. Μην εξαντλείτε το ενδιαφέρον σας στο να τα πειθαρχήσετε ή να τα τιμωρήσετε. Πηγαίνετε στην επόμενη πίστα.

7. Αποδεχτείτε όλη τη γκάμα των συναισθημάτων τους. Ποιος είπε ότι ο θυμός ή η λύπη δεν είναι εξίσου θεμιτά συναισθήματα; Μην προσπαθείτε να καταπνίξετε αυτές τις συναισθηματικές εκφράσεις στα παιδιά άμα τη εμφανίσει τους. Εξηγήστε τους ότι έχουν κάθε λόγο να νιώθουν έτσι ή μοιραστείτε μαζί τους ανάλογα συναισθήματα που έχετε νιώσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

8. Μείνετε ήρεμοι. Ετσι, θα τραβήξετε λιγότερη προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού σας ενώ δείχνετε την πίστη σας στην ικανότητά του να αυτορυθμιστεί.

9. Δείτε πίσω από την έκρηξη ανυπακοής του παιδιού σας τι μπορεί να κρύβεται. Η διαμαρτυρία του μπορεί να είναι αντίδραση σε κάτι και σίγουρα πρόκειται για μια μορφή επικοινωνίας. Θα μπορούσε να είναι ακόμα μια ένδειξη διεκδικούμενης αυτονομίας. Έχετε ακούσει για τους… threenagers; Αναγνωρίστε τα κίνητρα για να μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

10. Κάντε focus στη δική σας συμπεριφορά. Δείτε τι είναι εκείνο που σας καταλύει τους μηχανισμούς άμυνας απέναντι στην «επίθεση» του παιδιού. Τι είναι αυτό που σας λυγίζει, σας κάνει να χάνετε την ψυχραιμία σας, να μην συγκρατείτε τα νεύρα σας; Ποια δική σας ανάγκη μιλάει πίσω από αυτό; Μήπως χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, προσωπικό χρόνο, βοήθεια; Διεκδικήστε την ανάγκη που θα σας κάνει πιο συναισθηματικά ευέλικτους και ψυχικά διαθέσιμους απέναντι στα παιδιά σας.