Ο Ερντογάν εγκαινίασε το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε στην Κωνσταντινούπολη ένα νέο αεροδρόμιο φαραωνικών διαστάσεων που συμβολίζει την προτίμησή του σε μεγάλα προγράμματα υποδομών και αναμένεται να γίνει εν καιρώ το μεγαλύτερο του κόσμου.

Ad - Διαφήμιση

«Ελπίζω πως το αεροδρόμιο θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή μας και για τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως το όνομα του καινούριου αεροδρομίου θα είναι απλώς το «αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης». Τα χθεσινά εγκαίνια του αεροδρομίου ήταν συμβολικά γιατί συνέπεσαν με την 95η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το αεροδρόμιο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στην ομιλία του έκανε λόγο, επίσης για ένα αεροδρόμιο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πρόκεται για ένα αεροδρόμιο που εισάγει πολλές καινοτομίες, ενώ το κόστος του ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες έκαναν έναν σκληρό αγώνα δρόμου, προκειμένου να τελειώσει το αεροδρόμιο μέχρι την τελευταία διορία που είχε δώσει ο Ερντογάν, στις 29 Οκτωβρίου. Τον Σεπτέμβριο εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για τις κακές συνθήκες εργασίας και τους πολλούς θανάτους στο εργοτάξιο.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θα εξυπηρετεί στην πρώτη του φάση που θα ολοκληρωθεί έως το 2023 90 εκατομμύρια επιβάτες. Αφού τελειώσει, πριν από το τέλος της επόμενης δεκαετίας, το αεροδρόμιο έχει σχεδιαστεί να έχει έξι διάδρομους και θα είναι αρκετά μεγάλο για να εξυπηρετήσει 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, γεγονός που θα το κάνει το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο.