120 δόσεις για όλους. Ή τώρα ή ποτέ

Τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 101 δις ευρώ και εάν υπολογίσεις τους τόκους τα πρόστιμα και προσαυξήσεις αγγίζουν τα 182 δις ευρώ. Εάν προσθέσεις και τα 35 δις ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 88 δις ευρώ προς τις τράπεζες το μόνο που μπορεί κάποιος να καταλάβει είναι ότι είναι αδύνατο να εισπραχθούν εάν δεν γίνει κάποιο κούρεμα ή κάποια μεταρρυθμιστική και επενδυτική έκρηξη στην αγορά για να δημιουργηθεί πλούτος και νέες θέσεις εργασίας.

Η Κυβέρνηση δυο χρόνια τώρα κοροϊδεύει τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες ότι θα δημιουργήσει ρύθμιση 120 δόσεων για να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να βάλουν σε μια τάξη τη ζωή τους. Το μόνο που έκαναν αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης τους είναι να υπερφορολογήσουν και να φτωχοποιήσουν όσους περισσότερους μπορούσαν.

Ο περιβόητος εξωδικαστικός συμβιβασμός που δημιουργήσαν άφησε εκτός ρύθμισης τους περισσότερους, αφού δεν μπορούσαν να ενταχθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ούτε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας που είχε διακόψει την επιχείρησή του λόγω δυσκολιών.

Έως τώρα τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι τα εξής για όσους μπόρεσαν και έκαναν αίτηση:

Επιχειρήσεις: Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 1.470 αιτήσεις και από αυτές μόνο οι 82 έχουν μπορέσει να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Υποβλήθηκαν 2.486 αιτήσεις και από αυτές μόνο 516 έχουν μπορέσει να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αγρότες: Υποβλήθηκαν 154 αιτήσεις και μόνο οι 40 έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Όταν αυτοί που χρωστάνε αγγίζουν τα 4.000.000, δεν είναι δυνατόν να βάζεις τόσα προαπετούμενα για να ενταχθούν σε μια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δεν είναι δυνατό να τους καλύψει με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να διογκώνονται και να είναι αδύνατο να εισπραχθούν.

Εδώ χρειάζεται άμεσα να γίνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους χωρίς προαπετούμενα και με γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων και των προστίμων όπως έγινε πέρυσι στου ΟΤΑ.

Ας πάψει λοιπόν η Κυβέρνηση να περιπαίζει τους Έλληνες φορολογούμενους και ας αναγγείλει άμεσα τη ρύθμιση των 120 δόσεων που έχει στο συρτάρι εδώ και δύο χρόνια, διαφορετικά θα μας κάνει να πιστέψουμε τις φήμες που ακούμε ότι όλα αυτά γίνονται για να πάρουν την ακίνητη περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου για ένα κομμάτι ψωμί και να τη δώσουν σε αυτούς που οι κυβερνώντες ξέρουν καλύτερα από εμάς.

Μπάμπης Καούκης

Επικεφαλής Αξ/κης Αντιπολίτευσης Δήμου Ιλίου

Γ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών