Ομιλία του Γιάννη Τόλιου από την εκδήλωση της “Λαϊκής Ενότητας” στο Περιστέρι

Κατάργηση «Λιτότητας και Επιτροπείας», μόνος δρόμος ελπιδοφόρας προοπτικής

Ad - Διαφήμιση

              Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών

Μιλώντας σε εκδήλωση της «Λαϊκής Ενότητας» στο Περιστέρι (22.10.18) με θέμα: «Ο Μύθος του τέλους των Μνημονίων και ο κόσμος της Εργασίας», ο Γιάννης Τόλιος, μέλος ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, τόνισε ότι, η «τυπική» έξοδος από τα Μνημόνια, δε σημαίνει και τέλος της πολιτικής Λιτότητας και Επιτροπείας. Με το νέο «άτυπο» Μνημόνιο που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό τις οδηγίες της «τρόϊκα», τα μνημονιακά μέτρα έχουν βάθος χρόνου, για να εξασφαλιστούν «ματωμένα πλεονάσματα» τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% ως το …2060.! Η φιλολογία για έξοδο από τα Μνημόνια, δεν ξεγελούν τον ελληνικό λαό, ούτε «εξαγνίζουν» την κυβέρνηση για τις «αμαρτίες» της, καθώς και όλων των προηγούμενων, για τη συστηματική δήμευση του ελληνικού λαού, με τη συντριβή μισθών και συντάξεων, φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, καθώς τη διαιώνιση του καθεστώτος της χρεοκρατίας.!!

Στο DNA του νέου Προϋπολογισμού 2019, υπάρχουν όλες οι αντιλαϊκές επιλογές  των Προϋπολογισμών των «επίσημων» Μνημονίων. Κατά συνέπεια τα εναλλακτικά «σενάρια» για την περικοπή ή μη περικοπή των συντάξεων, εξυπηρετούν εκλογικούς σχεδιασμούς, αφού σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός θα «ματώσει» προκειμένου να εξασφαλιστούν τα «πλεονάσματα» χάριν των πιστωτών. Ασφαλώς οι συντάξεις δεν πρέπει να κοπούν και πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου που μειώνει τις συντάξεις στους νέους συνταξιούχους. Ως πρώτο βήμα βελτίωσης της ζωής των συνταξιούχων, είναι η χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €.!!

Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ο Γ.Τόλιος τόνισε, ότι, κάθε χρόνο ως τέλος 2012, θα βγαίνουν στο σφυρί 20-25.000 ακίνητα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους οφειλέτες, αλλά και τους εγγυητές δανείων.!! Πρακτικά κάθε χρόνο ως τέλος του 2021, τα σπίτια μιας πόλης 50.000 κατοίκων θα αλλάξουν ιδιοκτήτες, από τα χέρια οικογενειών στα χέρια τραπεζών, ιδιωτών και ξένων funds. Στο εγγύς μέλλον θα δούμε μαζικές εξώσεις και άστεγες οικογένειες στο δρόμο. Ο νόμος Κατσέλη που προσφέρει σήμερα ένα «πέπλο ασφαλείας» για την α’ κατοικία, εκπνέει στις 31.12.18.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και «ενοχλεί» τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση και τα υπερεθνικά αφεντικά. Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος της δίωξης των αγωνιστών και πρώτα απ’ όλα του Γραμματέα της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το κύμα αλληλεγγύης που σηκώθηκε για τους διοκώμενους από όλες τις αριστερές και δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, πρέπει να πάρει μεγαλύτερο βάθος, για να σταματήσει κάθε μορφής δίωξη των αγωνιστών και για την κατάργηση των Ιδιώνυμων και αυταρχικών ρυθμίσεων.

Όσο για την επίλυση των κόκκινων δανείων, η «Λαϊκή Ενότητα» θεωρεί ότι η μόνη βιώσιμη λύση, είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εφαρμογή πολιτικής «Σεισάχθειας» στα δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, καθώς ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δάνεια μικροεπιχειρήσεων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, κά, με χαμηλά εισοδήματα, ενώ δάνεια των «στρατηγικών» κακοπληρωτών πρέπει να πληρωθούν.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, ο Γιαν.Τόλιος τόνισε ότι «χωρίς βαθειά διαγραφή του, δεν υπάρχουν ελπίδες, αποτίναξης της Λιτότητας και Επιτροπείας, ως το …2060.!! Το ύψος του από 127% του ΑΕΠ (298 δις) το 2009, είναι σήμερα μετά από τρία Μνημόνια, στο 186% του ΑΕΠ (344 δις), ενώ στο διάστημα 2009-2017, το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του (τοκοχρεολύσια), ανήλθε σωρευτικά σε 336,2 δις €. Η ουσιαστική λύση, είναι διακοπή αποπληρωμής του και η εφαρμογή του κυριαρχικού δικαιώματος μονομερούς αναδιάρθωσης του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η (Απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ Σεπτέμβρης 2015).

Όσον αφορά τη διέξοδο από την κρίση, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «χρειάζεται εφαρμογή σχεδίου παραγωγικής ανόρθωσης και οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας, με κλαδικά και περιφερειακά προγράμματα και ουσιαστική συμμετοχή του λαού, στον προσδιορισμό και υλοποίηση των στόχων, καθώς στη διανομή του εισοδήματος, υπολογίζοντας την προσφορά του καθενός στη δημιουργία του».

Τέλος ως απάντηση στα ψευτοδιλήμματα που επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών του τύπου: «Τσίπρας ή Μνητσοτάκης», «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ», κά, όπως και οι προσπάθειες «εγκλωβισμού» της λαϊκής δυσαρέσκειας σε πολιτικά «αναχώματα» του ευρύτερου μνημονιακού τόξου, τόνισε ότι: «Η ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων και η ουσιαστική ενίσχυση της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ) με ισχυρή εκπροσώπηση στη Βουλή, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση, στην προοπτική δημιουργίας εναλλακτικού πόλου, ενός Μετώπου Αριστερών, Αντιφιλελεύθερων, Πατριωτικών δυνάμεων, που θα αναδείξει μια λαϊκής κυβέρνησης, για την εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής ανόρθωσης της οικονομίας, πολιτιστικής και κοινωνικής αναγέννησης της χώρας».

 

                                                                          23.10.18