Συνέντευξη με τον νέο Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου κ. Ιωάννη Καλαντώνη

Ερ.: Κύριε Καλαντώνη είστε ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά ;

Ad - Διαφήμιση

Απ.: Η αλήθεια είναι ότι με μία ομάδα φίλων Περιστεριωτών επιχειρηματιών κάνουμε τον τελευταίο καιρό μία υπερπροσπάθεια να δώσουμε στον Εμπορικό Σύλλογο την θέση που του αξίζει στην τοπική μας κοινωνία. Σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια δεν θα μπορούσα να μην δηλώσω παρών. Όλοι ξέρουμε και βιώνουμε ότι το εμπόριο περνάει δύσκολες στιγμές. Εάν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί στον όποιο ελεύθερο χρόνο έχει κανείς να κρατήσουμε την εμπορική ζωή της πόλης μας ζωντανή, τότε οι επόμενες γενεές θα μας αναθεματίζουν για αυτό που θα τους παραδώσουμε. Έτσι λοιπόν με αίσθημα ευθύνης σας λέω ότι εγώ και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου έχουμε δώσει όρκο τιμής ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για τους συναδέλφους μας εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης μας.

Εμπορικός Σύλλογος Περιστερίου

Ερ.: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον εμπορικό κόσμο;

Απ.: Σίγουρα το πρωταρχικό πρόβλημα είναι η υπερφορολόγηση. Δεν νοείται σε μια εποχή που το εμπόριο είναι στο σημείο μηδέν, η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση να είναι σχεδόν το 70% του τζίρου των επιχειρήσεων. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει άρδην. Επίσης ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού. Η πλειοψηφία των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων είναι κατασχεμένοι είτε από την εφορεία είτε από τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να είναι στεγνές από ρευστότητα. Αναγκαιότητα είναι λοιπόν να εφαρμοστεί και στον εμπορικό κόσμο ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός όπως ισχύει για τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον απαραίτητο είναι να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες για την πρόσληψη προσωπικού, τραπεζικά προγράμματα – επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, όπως και κοινοτικές επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων. Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να επανεξεταστεί από μηδενική βάση το θέμα του τειρεσία όπως επίσης και των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς τις εμπορικές επιχειρήσεις. Τέλος επιτακτική ανάγκη είναι να γίνει μια νέα ρύθμιση με τουλάχιστον 120 δόσεις για χρέη και προς την εφορεία αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με λίγα λόγια θα πρέπει η οικονομία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Ερ.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας και ποιες οι δράσεις σας έως σήμερα;

Απ.: Όπως ξέρετε είμαστε μόνο 4 μήνες ως νέο προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου. Παρ’ όλα αυτά έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω την διοργάνωση ημερίδας με αντικείμενο το GDPR (προσωπικά δεδομένα) όπου δυστυχώς η προσέλευση των συναδέλφων δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε. Επίσης μέχρι πριν λίγο καιρό το παραεμπόριο στο Περιστέρι ήταν σε πλήρη ανάπτυξη. Επισκέφθηκα τους διοικητές και των δυο αστυνομικών τμημάτων μεταφέροντας τις διαμαρτυρίες όλου του εμπορικού κόσμου του Περιστερίου. Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το αστυνομικό προσωπικό της πόλης μας για την στάση και την αποτελεσματικότητά του. Γίνανε και γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι καθημερινά και το αποτέλεσμα είναι η πόλη μας να είναι «καθαρή» από πλανόδιους πωλητές.

Εκτός από αυτά, κάναμε αρκετές παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμμετείχαμε σε όλα τα καλέσματα φορέων ενάντια στην κατασκευή του MALL στην Ακαδημία Πλάτωνος. Για εμάς το θέμα αυτό θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Και εδώ θα ήθελα –με την ευκαιρία που μου δίνετε- να προειδοποιήσω τους υπευθύνους και να τους στείλω ένα μήνυμα. Θα πέσουνε κορμιά εάν τολμήσουν οι μπουλντόζες να κάνουν εργασίες για την κατασκευή αυτού του τερατουργήματος.

Επίσης να ενημερώσω πως σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσουν τα νέα μας γραφεία στο κέντρο του Περιστερίου, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 21, με πλήρη γραμματειακή υποστήριξη όπου ο κάθε έμπορος θα μπορεί να μας επισκέπτεται και να τον βοηθάμε σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει. Τέλος, ολοκληρώνεται η κατασκευή της επίσημης ιστοσελίδας του Συλλόγου μας,  για να μπορεί όλος ο κόσμος είτε είναι καταναλωτής είτε είναι έμπορος, να ενημερώνεται για τα οικονομικά και όχι μόνο τεκταινόμενα της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και γενικότερα.

 

Ερ.: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε μέσα από αυτήν τη συνέντευξή σας;

Απ.: Πρώτα από όλα θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους επιχειρηματίες του Περιστερίου να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, να έρθουν να γραφτούν στον Εμπορικό Σύλλογο Περιστερίου και μέσα από την συμμετοχή τους, να τους κάνουμε ακόμα πιο δυνατούς προς όφελος όλων μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε τον σύλλογο σημείο αναφοράς για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ειρήνη Παρασκευοπούλου