Το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλη εποχή για προληπτικό δερματολογικό έλεγχο

Ξεκινάει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, που δημιούργησαν από κοινού οι δύο φορείς (Κέντρο Μελανώματος – Ίδρυμα Ωνάση), η οποία μας παροτρύνει να ελέγξουμε το δέρμα μας, καθώς, το φθινόπωρο είναι η πιο κατάλληλη εποχή. Ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος, Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, εξηγεί το γιατί.

«Το φθινόπωρο είναι μια αρκετά καλή περίοδος για να γίνει ένας προληπτικός δερματολογικός έλεγχος με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης ή και, σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις ασθενών, με χαρτογράφηση σπίλων, καθώς αρκετοί ασθενείς εκτίθενται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ετήσιος έλεγχος του δέρματός μας από έναν δερματολόγο είναι εξίσου σημαντικός με τη χρήση ηλιοπροστατευτικών μέσων, όπως είναι το αντηλιακό και το καπέλο, στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος».

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει;

«Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις νεοπλασιών, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς με μελανώματα in situ, δηλαδή πολύ πρώιμα μελανώματα, έχουν ορίζοντα επιβίωσης σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα, όπως είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των βλαβών αυτών γίνεται πιο εύκολα. Επομένως, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ή να αναβάλλουν την επίσκεψη στον δερματολόγο τους, εάν δουν κάτι ανησυχητικό στο δέρμα τους».