Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση φόρων, εισφορών, ΕΝΦΙΑ και 700.000 θέσεις εργασίας

Μειώσεις σε φόρους και εισφορές καθώς και κίνητρα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων ώστε να προχωρήσουν σε προσλήψεις χωρίς μεγάλα βάρη εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Ad - Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της ΝΔ αρίθμησε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους για την επόμενη τετραετία με βασικό ζητούμενο εκτός των άλλων να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να μένει, με την μείωση των φόρων και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά. Όπως εξήγησε, η διαφορά της δικής του πολιτικής είναι ότι δεν βασίζεται στα υπερβολικά υψηλά υπερπλεονάσματα ώστε να διανέμονται στην συνέχεια δώρα αλλά αντίθετα σε μείωση φόρων, εισφορών, νέες δουλειές και σωστή ανάπτυξη βασισμένη στην υγιή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το φορολογικό :

– Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

– Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.

-Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

– Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο24%, από 40% σήμερα.

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

ΕΝΦΙΑ – ΦΠΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

– «Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία».

– «Οποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

– «Στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο».

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
– «Σε όσους χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες, τους λέω ότι οι παλιές οφειλές θα πάψουν να είναι θηλιά στο λαιμό τους».

– «Καθιερώνουμε μια ενιαία ρύθμιση οφειλών. 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα,ωστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις τρέχουσες οφειλές τους χωρίς τα παλιά χρέη να υπονομεύουν τη δυνατότητά τους να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
– «Τα νέα ζευγάρια, κατεξοχήν θύματα της κρίσης, θα τα διευκολύνουμε με κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως που θα δίνουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς.
Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου. Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού.Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

– «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.

– «Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.Όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -και είναι δυστυχώς πάρα πολλοί- θα κερδίσουν από την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα».

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΥ

– «Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων»