Ισπανία: Στους δρόμους 1 εκατομμύριο Καταλανοί με αίτημα την ανεξαρτησία

Demonstrators raise their hands during a demonstration marking the Catalan National Day in Barcelona, Spain, Tuesday, Sept. 11, 2018. Hundreds of thousands Catalans have shouted in a collective roar along a main artery of Barcelona to demand independence from Spain. September 11, called "Diada", marks the fall of the Catalan capital to Spanish forces in 1714.(AP Photo/Santi Palacios)

Ένα εκατομμύριο Καταλανοί κατέκλυσαν τη Βαρκελώνης για να γιορτάσουν την «Ντιάδα», την «εθνική γιορτή» της περιφέρειάς τους αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ικανότητά κινητοποίησής τους παραμένει μετά την αποτυχία της προσπάθειας απόσχισής τους από την Ισπανία και με εννέα πολιτικούς ηγέτες τους να είναι ακόμα στη φυλακή.

Ad - Διαφήμιση

Στις 17.14 ακριβώς, την ώρα που κατελήφθη η Βαρκελόνη, στις 11 Σεπτεμβρίου 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄, οι διαδηλωτές ύψωσαν μια θάλασσα από αυτονομιστικές σημαίες φωνάζοντας ρυθμικά “Ανεξαρτησία”.

«Ζητάμε το δικαίωμά μας να γίνουμε κράτος, με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο», διαδήλωναν. Επίσης να παύσουν οι διώξεις εναντίον των αυτονομιστών ηγετών τους, που είτε έχουν φυλακιστεί είτε έφυγαν στο εξωτερικό. Δεκατρείς πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορούνται για εξέγερση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών.