Ο Τσίπρας από την ΔΕΘ – Εκλογές τον Οκτώβριο του ’19

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε:

Ad - Διαφήμιση

Είναι “απολύτως εφικτά” τα 11 μέτρα που εξήγγειλε χθες το βράδυ, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για “παροχολογία”, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά για τις ελάχιστες δυνατές και αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για όσους υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε “τζάμπα μάγκα” στο Μακεδονικό, τον κατηγόρησε ότι “κοροϊδεύει ψιλό γαζί” τους πολίτες σε αυτό το ζήτημα και του “πέταξε το γάντι”, προκαλώντας τον αν τολμά να βγει και να πει στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τους άλλους συμμάχους ότι αν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού, όπως ισχυρίζεται, είναι τόσο κακή για την Ελλάδα.

Δήλωσε πως η στρατηγική επιλογή του είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 , εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει, επειδή τα κατάφερε εκεί που απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις και γιατί έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα και πρόγραμμα για την προστασία και στήριξη της κοινωνίας. “Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι αυτή που έβγαλε τη χώρα από την Ελλάδα και θα έχει κάνει όλη τη θητεία της μέχρι το τέλος της τετραετίας, παρατήρησε και τόνισε πως το δίλημμα των βουλευτικών εκλογών θα είναι “αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω”.

Σε ερώτηση για το θέμα των συντάξεων απάντησε πως με τα επιχειρήματα που έχει η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πείσει την Ε.Ε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής από την 1/1/2019.

Διαβεβαίωσε πως η μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου θα επιτευχθεί αν συνεχίσει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Ζήτησε να δούμε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Αργεντινή, “όπου μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση όπως ο κ. Μητσοτάκης, επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα” και παρατήρησε: “Δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ η Ελλάδα, δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής”.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει “σε κλίμα συναίνεσης”, θα ακολουθήσει η διαδικασία εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εταίρους και μετά η απόφαση της υπουργού Εργασίας.

Σε ερώτηση για το πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές είπε ότι αυτό θα γίνει όταν βρεθεί η κατάλληλη στιγμή.

Παρατήρησε πως ευτυχώς υπάρχει το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” για 2,5 χρόνια που επιτρέπει στην Ελλάδα να παρακολουθεί τις αναταράξεις στο εξωτερικό, διότι “αλλιώς σήμερα θα ήμασταν αναγκασμένοι να μπούμε σε κεκαλυμμένο μνημόνιο, όπως ήθελαν η Νέα Δημοκρατία και κάποιοι άλλοι που τάχθηκαν υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επαναληφθεί το ρεκόρ του 2017.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι είναι μεγάλη επιτυχία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, διασφαλίζει πλήρως την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και ανοίγει δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Β. Ελλάδα να γίνουν η “ατμομηχανή της ανάπτυξης” στην ευρύτερη περιοχή και η Ελλάδα να ξαναγίνει ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

Δήλωσε πως ο κ. Καμμένος δεν θα διακινδυνέψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ούτε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Στην κατηγορία, που του απευθύνεται, ότι γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι και σκοπίμως το απέκρυψε απάντησε λέγοντας: “Πως να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι δυνατόν! Οι νεκροί ούτε κρύβονται, αλλά ούτε και εικάζονται. Όταν ξεπεράσεις ένα όριο στην κριτική οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η στοχευμένη προπαγάνδα είναι επωφελής γι αυτόν που τη δέχεται αντί να του κάνει ζημιά”.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε όσα λέγονται για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και δήλωσε πως δεν υπάρχουν υποχωρήσεις από τις εθνικές γραμμές.

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει υποψήφιους από άλλους πολιτικούς χώρους στις αυτοδιοικητικές εκλογές απέκλεισε τον Γιώργο Πατούλη μίλησε θετικά για τους περιφερειάρχες Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτη), Απόστολο Κατσιφάρα (Δυτική Ελλάδα), τους οποίους χαρακτήρισε “εξαιρετικά ικανούς” και παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα πάρει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.