16.5 C
Peristeri
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική Οικονομία Σάλος με την εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας στενού συνεργάτη του Ζάεφ

Σάλος με την εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας στενού συνεργάτη του Ζάεφ

Κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε την Πέμπτη ο Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρείας εμπορίας ενέργειας EDS, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης, Κότσο Ανγκιούσεφ. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ και το καλοκαίρι έκαναν οικογενειακώς διακοπές στη Χαλκιδική μαζί.

Ad - Διαφήμιση

O  Βασίλης Κικίλιας είπε: «Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό;»  καλώντας τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει.

«Η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει: «Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, «μποναμά» 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».

Τι απαντά η ΔΕΗ

Σε ερώτημα προς την ΔΕΗ για το που καταλήγουν τα χρήματα των 4,8 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ απάντησε ότι κατατίθενται σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου Ανγκιούσεφ, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι συνδεδεμένοι με το κυβερνών κόμμα. Και τονίζει ότι πρόκειται για μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση.

Ποια είναι η εταιρεία

Ο Ομιλος EDS, αποτελεί μία ανερχόμενη εταιρεία στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη FYROM. Ιδρύθηκε το 2012 και έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

Είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο απελευθερωμένο τμήμα της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, για τις οποίες διαθέτει ισχύ συνολικά 320 μεγαβάτ. Τέλος, διαθέτει χαρτοφυλάκιο πελατών 10 μεγαβάτ στην αγορά προμήθειας (λιανική) της Σερβίας.