Ιαπωνία: Ο πιο σφοδρός τυφώνας των τελευταίων 25 ετών

Ένας εξαιρετικά ισχυρός τυφώνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους ο σφοδρότερος που έχει πλήξει την Ιαπωνία τα τελευταία 25 χρόνια, έφθασε το μεσημέρι (τοπική ώρα) πάνω από τις ακτές νησιών της χώρας, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα.

Ad - Διαφήμιση

Ο κυκλώνας Τζέμπι, ο 21ος της τρέχουσας περιόδου στην Ασία, πλήττει τη νομαρχία Τοκουσίμα, στη νήσο Σικόκου, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία. Συνοδεύεται από πολύ ισχυρούς ανέμους, με ριπές 220 χιλιομέτρων ανά ώρα κατά τόπους, κι έχει πολύ μεγάλη περίμετρο.

Με ανέμους 160 ως 190 χ.α.ώ. στο κεντρικό του τμήμα, ο Τζέμπι κατατάσσεται στην κατηγορία «πολύ ισχυρός», και θεωρείται «ο πιο ισχυρός από το 1993», διευκρίνισε ο Ριούτα Κουρόρα, στέλεχος της ιαπωνικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ο Τζέμπι μετακινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, προς βόρεια-βορειοανατολική κατεύθυνση, διανύοντας 45 χ.α.ώ., κι αναμένεται να πλήξει σύντομα το δυτικό τμήμα της νήσου Χονσού.

Δόθηκαν ήδη εντολές σε 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε σε καταφύγια. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε τουλάχιστον 50.000 εστίες.

Οι αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι προληπτικά δεν θα γίνουν περισσότερες από 650 πτήσεις, ενώ δεκάδες σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν. Μεγάλα εμπορικά καταστήματα, ειδικά στην Οσάκα (δυτικά), αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Οι εταιρείες στις περιοχές που αναμένεται να δοκιμαστούν περισσότερο προέτρεψαν τους εργαζομένους τους να μείνουν σήμερα στα σπίτια τους. Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα έδωσαν την ίδια οδηγία.