Τουρκία: Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού

Συνεχίζεται η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας με την χώρα να βυθίζεται σε ένα οικονομικό χάος με σταθερούς ρυθμούς. Κατακόρυφη αύξηση σημειώθηκε στις τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, δείγμα της κρίσης που περνάει η τουρκική οικονομία.

Ad - Διαφήμιση

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια για σωτηρία, η γνωστή τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank λειτούργησε με πλαστά στοιχεία εις βάρους του δολαρίου, πουλώντας το προς 3,88 λίρες ενώ η ισοτιμία ανέρχεται στις 6,5 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

Βρώμικα παιχνίδια, αβεβαιότητα και πανικός είναι οι πρωταγωνιστές του τουρκικού οικονομικού δράματος που απειλεί την ισχύ του καθεστώτος Ερντογάν και των υποστηρικτών του.

Η Τουρκία αύξησε σήμερα έως και 14% τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια ανακοίνωσε την ίδια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού, καθώς η εντεινόμενη νομισματική κρίση τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση κατά 42% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας ανησυχιών για τον έλεγχο που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και για την εντεινόμενη διένεξη με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση του αμερικανού πάστορα.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας έχει αυξήσει το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης καθώς και τους φόβους για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες.

Οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αυξήθηκαν κατά 2,23% από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, ενώ η αύξησή τους από χρόνο σε χρόνο φθάνει το 14,99%, ανακοίνωσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Τριτοκοσμικές καταστάσεις επικρατούν στην τουρκική κοινωνία καθώς η οικονομία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μία άβυσσο. Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα ύψη, ενώ η εμπιστοσύνη στον Ρ.Τ. Ερντογάν χάνεται με σταθερούς ρυθμούς.

Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν οι Τούρκοι πολίτες καθώς η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας χτυπά τις πόρτες των πολιτών όλο και πιο δυνατά..