Ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία του Νέου Μουσείου, έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, το Νέο Μουσείο θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, και θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85. Το ΥΜΑ αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών της χώρας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1954! Από εκεί περνούσαν όλες οι κλήσεις της Αθήνας, από και προς την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι τηλεφωνήτριες και οι τηλεγραφητές που εργάζονταν εκεί, διαχειρίζονταν τηλεγραφήματα και τηλεφωτογραφίες που σε πολλές περιπτώσεις καθόρισαν την ιστορία της Ελλάδας.
Ad - Διαφήμιση
Την αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη η αρχιτέκτονας-μουσειολόγος κα Ερατώ Κουτσουδάκη. Το Νέο Μουσείο, θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για το κέντρο της Αθήνας και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής. Εκτός από τους χώρους των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.
Το Μουσείο στην Κηφισιά , συμπλήρωσε 34 χρόνια λειτουργίας και φιλοξενεί στους δύο πλήρως ανακαινισμένους ορόφους της μόμινης έκθεσης συνολικής έκτασης 1.000 τμ, εκθέματα από τις Συλλογές του που ξεπερνούν τα 37.000 αντικείμενα και αρχειακό υλικό, εκ των οποίων το 90 % έχει τεκμηριωθεί και ψηφιοποιηθεί.
Μπες στα ψηφιακά εργαλεία του Μουσείου κάνοντας κλικ στην κατηγορία ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ και επίλεξε να περιηγηθείς εικονικά στο Μουσείο μέσα από το virtual tour, να ακούσεις γνωστές και άγνωστες ιστορίες επικοινωνίας από τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στην ψηφιακή ξενάγηση, να γνωρίσεις τις Φρυκτωρίες και τον Υδραυλικό Τηλέγραφο της αρχαιότητας, τους σπουδαίους εφευρέτες του ηλεκτρισμού και των τηλεπικοινωνιών, τις τηλεφωνήτριες, τα τηλεφωνικά κέντρα, τις δορυφορικές και ασύρματες επικοινωνίες καθώς ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης δεκαετίας ’60 στην ψηφιακή έκθεση του Μουσείου!
Δείτε την επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου
Την απόφασή του για δημιουργία Νέου Μουσείου διεθνών προδιαγραφών που θα πληροί τους όρους της βιωσιμότητας στο κέντρο της Αθήνας, ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκαν πριν από λίγες μέρες.
Το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85. Τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕestate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες.
Το Νέο Μουσείο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους είτε μέσω φυσικής, είτε μέσω ψηφιακής παρουσίας και θα προσφέρει ένα ταξίδι μάθησης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. «Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι.
Η δημιουργία του Νέου Μουσείου θα υπηρετήσει τη διαφύλαξη αυτής της ιστορίας, καθώς και τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος και έναν κόσμο καλύτερο για όλους.» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Διαχρονική στήριξη του πολιτισμού με «οδηγό» τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Το Νέο Μουσείο, που θα λειτουργεί ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής, είναι μέρος της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ. Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είναι πλήρως εναρμονισμένη και με αυτή του Ομίλου Telekom. Άλλες πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα του πολιτισμού είναι η εγκατάσταση σύγχρονων δικτυακών υποδομών και η παροχή δωρεάν WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα και την ιστορία της με πάνω από 930 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος και η πρωτοποριακή εφαρμογή COSMOTE CHRONOS που αναβιώνει το μεγαλείο της Ακρόπολης, όπως ήταν στην ακμή της.
«Η στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε διαχρονικά τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, είναι μέρος του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύουμε έμπρακτα και με την απόφασή μας για τη δημιουργία ενός Νέου Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ. Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη.
«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ. Η αρχιτεκτονική μελέτη του Νέου Μουσείου πραγματοποιείται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou – Kourkoulas Architects and Associates, ενώ η μουσειολογική από την κα Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, αρχιτέκτονα-μουσειολόγο. Και οι δύο μελέτες είναι σε εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, το Νέο Μουσείο θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.