ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα
Δ.Σολωμός
Γιορτή της ελληνικής γλώσσας αυτή που έλαβε χώρα την Πέμπτη 23.3.23 στο Επισκοπείο της Ι.Μ. Περιστερίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα. Διοργανωτής της εκδήλωσης με θέμα «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία και στη συγχρονία» ήταν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, η οποία κατέδειξε ότι η Ελληνική Γλώσσα, φορέας ενός πανανθρώπινου πολιτισμού, εξακολουθεί να έχει μία ζώσα παρουσία μέσα από μία απρόσκοπτη πορεία ανά τους αιώνες.
Οι εισηγήσεις της κ. Μ. Φουντοπούλου «Από τις ιδεολογικές αποχρώσεις στην ενοποίηση των μορφών της ελληνικής γλώσσας στην Εκπαίδευση. Πορεία προς την ωριμότητα», της κας Κ. Κωστάντη «Πριν τον Όμηρο. Γλώσσα, γραφή και κοινωνία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού μέσα από τα μυκηναϊκά αρχεία πινακίδων Γραμμικής Β γραφής» και της κας Μ. Καμηλάκη «Η συγχρονική ποικιλότητα της Νέας Ελληνικής : από τους γλωσσικούς μύθους στη γλωσσική πραγματικότητα», γλαφυρές και απόλυτα στοχευμένες, έδωσαν το πλαίσιο της εκδήλωσης, αποδεικνύοντας με επιστημονική μέθοδο τη συνέχεια της γλώσσας και δίνοντας έμφαση σε μια γλωσσική πραγματικότητα που από τη μία μας θέτει σε άμεση επικοινωνία με τις ρίζες μας και από την άλλη αποτελεί παράθυρο για το μέλλον.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε με την εισήγηση της ερευνήτριας κας Φ. Καϊμάκη στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική Γλώσσα της Κάτω Ιταλίας, απομεινάρι μιας μακραίωνης πορείας που συνδέει την Ελλάδα με την γείτονα χώρα, αποδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν αιώνες τώρα με τον εκεί πληθυσμό. Η ανάγκη για δημιουργία έδρας Νέας Ελληνικής εκεί που κάποτε η Ελληνική Γλώσσα ήταν η επικρατούσα έρχεται να μας τονίσει την ευθύνη που φέρουμε απέναντι σε όλους.
Η διαδικτυακή σύνδεση με τον κο Γεώργιο Βλάχο, τον συντονιστή εκπαίδευσης Αφρικής , υπήρξε μια πραγματική αποκάλυψη της συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται από τους εκεί Έλληνες να διατηρήσουν τη γλώσσα, τα ήθη – έθιμα και τον ελληνικό τρόπο ζωής ως ομφάλιους λώρους που τους συνδέουν με την μήτρα που γέννησε το Θέατρο, τη Δημοκρατία, τα υψηλά ιδανικά.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η νεοσυσταθείσα χορωδία των υπαλλήλων της ΔΔΕ Γ’ Αθήνας που υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κου Ι. Μακρή, μας ταξίδεψε μουσικά στην Κάτω Ιταλία !
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί Ι. Δασκαλάκη και Σ .Αντωνάκου από το 15ο Γυμνάσιο Περιστερίου , Φ. Βγόντζα και Μ. Κίκερη από το 4ο ΓΕΛ Αιγάλεω και Α. Μαλικούρτη και Δ. Γεωργίου από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ν. Παιδεία είχαν την ευκαιρία μαζί με ομάδες μαθητών να παρουσιάσουν στο κοινό εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας , αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στο σύγχρονο περιβάλλον μάθησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί ένα
αποτελεσματικό μέσο για την εφαρμογή της επικοινωνιακής γλωσσικής προσέγγισης.
Την εκδήλωση, που παρακολουθούσαν και σε live streaming 400 περίπου συμμετέχοντες από κάθε γωνιά του πλανήτη, χαιρέτησαν εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου που έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στη Διεύθυνση Γ’ Αθήνας πολύτιμος αρωγός του έργου της, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής κος Γ. Κόσυβας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού τομέα Αθηνών κος Α. Λεωτσάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κος Χ. Αλεξανδράτος , η εκπρόσωπος του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου κα Π. Χατζηνεοφύτου και η Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας κα Δ. Μακρή. Την εσπερίδα συντόνισε η εμπειρότατη κα Ι. Δεκατρή , υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Δ.Δ.Ε Γ’ Αθήνας.
Η Ελληνική γλώσσα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην
παγκόσμια ιστορία, καθώς έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στον παγκόσμιο πολιτισμό. «Από την εποχή του Αγίου Παύλου ως το Διονύσιο Σολωμό, ο ελληνικός λαός, μέσα από συνθήκες, που εύκολα θα καταντούσαν άγλωσσο οποιονδήποτε άλλο λαό, έσωσε τη γλώσσα του για να την παραδώσει στους μορφωμένους της απελευθερωμένης Ελλάδας» (Γ.Σεφέρης). Είναι χρέος της Εκπαίδευσης, λοιπόν, να καλλιεργήσει τη γλώσσα «των αισθημάτων και των αισθήσεων» σε βαθμό που αυτή θα καταστεί ένα ώριμο εργαλείο για την έκφραση των πιο μύχιων και σύνθετων σκέψεων και συναισθημάτων.